Annons:
Litteratur
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

De öppnar dörren till sitt hemmakaos

Lotta Sjöberg har startat en folkrörelse som lugnar ned stressen kring det perfekta, välstädade hemmet. Verktyget är humor. Alltihop började i Facebookgruppen Family Living – the true story. Nu blir projektet bok.
Lotta Sjöberg, författare till boken Orka torka. Foto: Mikael Jakobsson.

Om det stämmer att kaos är granne med Gud, då är det en rad himmelska hem som porträtteras i boken Orka torka.

Vid en första anblick framstår emeller­tid oredan på bilderna som högst jordisk. Här finns toarullar på vift, möglig frukt, vidbrända stekpannor, oputsade fönster, dammiga krukväxter, ogenomträngliga hallar – och fler pärlor, legobitar och omaka strumpor än någon orkar räkna till.

Orka torkakan beskrivas som ett antiinredningsreportage. Det är så här det faktiskt ser ut, åtminstone ibland, hemma hos de flesta av oss. Upprinnelsen till boken var Facebookgruppen Family Living – the true story som illustratören och serietecknaren Lotta Sjöberg startade för fem år sedan. Då var hon utled på den falskt ljusa och fräscha bilden av hem i livsstilsmagasin och drömska bloggar. Hon började fotografera sitt eget kaos, ett renoveringsprojekt där »öppen planlösning« innebar en avsaknad av köksluckor som gav plastpåsesamlingen fri lejd att välla ut över golvet.

– Det var roligt och förlåtande att se sitt hem på det sättet, att inte vara negativ utan att se att det fanns mycket humor där. Jag hade aldrig tänkt på det så. Det fick mig att må bättre. Det blev kul att leta efter det allra värsta, i stället för att hitta det allra finaste som inredningstidningar gör, säger Lotta Sjöberg.

Det visade sig att hon var långt ifrån ensam om det behovet. Family Living – the true story slog an en sträng hos många människor och i dag har gruppen drygt 27 000 medlemmar.

– Vi behöver den här typen av vardagsterapi för att orka fungera. Det finns så mycket kärlek i att mötas med alla våra skavanker, men det råder brist på platser där vi kan förenas för att göra det.

Bokens kapitel avhandlar olika rum och en rad mer specifika fenomen, som människans eviga kamp mot toalettpappersrullarna.

– Det är en så härlig bild av lathet i miniperspektiv. Vi orkar inte slänga dem i papperskorgen när de är slut. Vi orkar inte ens sätta dem i hållarna utan hittar på en massa kreativa lösningar för att slippa det.

För Lotta Sjöberg har arbetet med gruppen inneburit en i grunden förändrad syn på städning och hemarbete. Familjen har skurit ned på städning och plock.

– Vi har aktivt börjat värdera saker. Vi behöver inte tvätta fönstren, bara i vardagsrummet där solen verkligen skiner in. Där gör det skillnad. Det sparar mycket tid och bråk hemma.

Lotta Sjöberg säger att hon aldrig skulle betala någon annan för att städa hennes hem.

– Jag skulle aldrig kunna anlita en städerska för att ta hand om min skit. Det handlar delvis om ett klassperspektiv. Jag kommer från arbetarklass – jag skulle ha kunnat vara en rut­städerska. Men det handlar också om att det är jobbigt att samhället genom politiska reformer som rut och rot ålägger oss en uppgift att våra hem ska vara rena och renoverade. Det är utestängande för dem som inte har råd.

Lotta Sjöberg uppskattar att 95 procent av Facebookgruppens medlemmar är kvinnor.

– Det är fortfarande­ kvinnans arbete att se till att hemmet är i ordning, och det är kvinnor som skäms mest om vi inte uppfyller kraven. Samtidigt är hushållsarbetet något som inte syns så tydligt – när det blir gjort. Att INTE utföra det osynliga kvinnoarbetet är nästan det tydligaste sättet att lyfta fram och synliggöra det. På så sätt utför vi en gemensam feministisk motståndshandling i gruppen, även om det nog finns många där som aldrig skulle kalla sig feminister.

Pressen att ha snyggt hemma har många beröringspunkter med ut­seendehets kopplad till den egna kroppen, anser Lotta Sjöberg. Hemmet är en förlängning av oss själva – vi putsar och fejar och stressar upp oss på ett sätt som sammantaget blir till ett folk­hälsoproblem. Humor är ett bote­medel, bokstavligt talat.

Men när läkare och psykologer berättar att de tipsar patienter om gruppen Family living – the true story i terapeutiskt syfte är det något som både gläder och oroar Lotta Sjöberg.

– Jag brukar säga att jag arbetar med att normalisera det normala. Men man kan ju verkligen fråga sig hur långt det har gått då.

Lotta Sjöberg
  • Bor: Hägersten, Stockholm.
  • Familj: Man och tre döttrar.
  • Aktuell: Med boken »Orka torka – Motståndsinspiration från Facebookgruppen Family Living – the true story« (Galago). Facebookgruppen har i skrivande stund drygt 27  000 medlemmar.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetDet blir inget tåg under ST-flagg i årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter och ett gemensamt initiativ med TCO.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.