Annons:
Litteratur
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

De öppnar dörren till sitt hemmakaos

Lotta Sjöberg har startat en folkrörelse som lugnar ned stressen kring det perfekta, välstädade hemmet. Verktyget är humor. Alltihop började i Facebookgruppen Family Living – the true story. Nu blir projektet bok.
Lotta Sjöberg, författare till boken Orka torka. Foto: Mikael Jakobsson.

Om det stämmer att kaos är granne med Gud, då är det en rad himmelska hem som porträtteras i boken Orka torka.

Vid en första anblick framstår emeller­tid oredan på bilderna som högst jordisk. Här finns toarullar på vift, möglig frukt, vidbrända stekpannor, oputsade fönster, dammiga krukväxter, ogenomträngliga hallar – och fler pärlor, legobitar och omaka strumpor än någon orkar räkna till.

Orka torkakan beskrivas som ett antiinredningsreportage. Det är så här det faktiskt ser ut, åtminstone ibland, hemma hos de flesta av oss. Upprinnelsen till boken var Facebookgruppen Family Living – the true story som illustratören och serietecknaren Lotta Sjöberg startade för fem år sedan. Då var hon utled på den falskt ljusa och fräscha bilden av hem i livsstilsmagasin och drömska bloggar. Hon började fotografera sitt eget kaos, ett renoveringsprojekt där »öppen planlösning« innebar en avsaknad av köksluckor som gav plastpåsesamlingen fri lejd att välla ut över golvet.

– Det var roligt och förlåtande att se sitt hem på det sättet, att inte vara negativ utan att se att det fanns mycket humor där. Jag hade aldrig tänkt på det så. Det fick mig att må bättre. Det blev kul att leta efter det allra värsta, i stället för att hitta det allra finaste som inredningstidningar gör, säger Lotta Sjöberg.

Det visade sig att hon var långt ifrån ensam om det behovet. Family Living – the true story slog an en sträng hos många människor och i dag har gruppen drygt 27 000 medlemmar.

– Vi behöver den här typen av vardagsterapi för att orka fungera. Det finns så mycket kärlek i att mötas med alla våra skavanker, men det råder brist på platser där vi kan förenas för att göra det.

Bokens kapitel avhandlar olika rum och en rad mer specifika fenomen, som människans eviga kamp mot toalettpappersrullarna.

– Det är en så härlig bild av lathet i miniperspektiv. Vi orkar inte slänga dem i papperskorgen när de är slut. Vi orkar inte ens sätta dem i hållarna utan hittar på en massa kreativa lösningar för att slippa det.

För Lotta Sjöberg har arbetet med gruppen inneburit en i grunden förändrad syn på städning och hemarbete. Familjen har skurit ned på städning och plock.

– Vi har aktivt börjat värdera saker. Vi behöver inte tvätta fönstren, bara i vardagsrummet där solen verkligen skiner in. Där gör det skillnad. Det sparar mycket tid och bråk hemma.

Lotta Sjöberg säger att hon aldrig skulle betala någon annan för att städa hennes hem.

– Jag skulle aldrig kunna anlita en städerska för att ta hand om min skit. Det handlar delvis om ett klassperspektiv. Jag kommer från arbetarklass – jag skulle ha kunnat vara en rut­städerska. Men det handlar också om att det är jobbigt att samhället genom politiska reformer som rut och rot ålägger oss en uppgift att våra hem ska vara rena och renoverade. Det är utestängande för dem som inte har råd.

Lotta Sjöberg uppskattar att 95 procent av Facebookgruppens medlemmar är kvinnor.

– Det är fortfarande­ kvinnans arbete att se till att hemmet är i ordning, och det är kvinnor som skäms mest om vi inte uppfyller kraven. Samtidigt är hushållsarbetet något som inte syns så tydligt – när det blir gjort. Att INTE utföra det osynliga kvinnoarbetet är nästan det tydligaste sättet att lyfta fram och synliggöra det. På så sätt utför vi en gemensam feministisk motståndshandling i gruppen, även om det nog finns många där som aldrig skulle kalla sig feminister.

Pressen att ha snyggt hemma har många beröringspunkter med ut­seendehets kopplad till den egna kroppen, anser Lotta Sjöberg. Hemmet är en förlängning av oss själva – vi putsar och fejar och stressar upp oss på ett sätt som sammantaget blir till ett folk­hälsoproblem. Humor är ett bote­medel, bokstavligt talat.

Men när läkare och psykologer berättar att de tipsar patienter om gruppen Family living – the true story i terapeutiskt syfte är det något som både gläder och oroar Lotta Sjöberg.

– Jag brukar säga att jag arbetar med att normalisera det normala. Men man kan ju verkligen fråga sig hur långt det har gått då.

Lotta Sjöberg
  • Bor: Hägersten, Stockholm.
  • Familj: Man och tre döttrar.
  • Aktuell: Med boken »Orka torka – Motståndsinspiration från Facebookgruppen Family Living – the true story« (Galago). Facebookgruppen har i skrivande stund drygt 27  000 medlemmar.
Bli den första att tycka till!
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde inte tillräckligt för att utreda anklagelser om trakasserier mellan kolleger på ett lokalkontor, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett beslut.
ArbetsförmedlingenNyhetYlva Johansson har nominerats till posten som Sveriges EU-kommissionär och kommer med stor sannolikhet att lämna jobbet som arbetsmarknadsminister. Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmdlingen, säger till Publikt att han hoppas att tillsättningen av en ny minister ska gå fort.
ArbetsmarknadNyhetTvå av tre i åldersgruppen 18-29 år tror att de kommer att byta karriär under sitt liv. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts av Omställningsfonden. För att möta förändringen på arbetsmarknaden lanserar fonden tre reformförslag.
FörsäkringskassanNyhetRiksrevisionen ska granska hur Försäkringskassan arbetar med förebyggande sjukpenning och arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Trots att forskning visar att dessa insatser kan vara effektiva används de i låg utsträckning, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
MigrationsverketNyhetFör ett år sedan avskedades Daniel López från Migrationsverket, där han varit anställd i över 30 år. Men i juli ogiltigförklarade Arbetsdomstolen, AD, avskedet och nu är han tillbaka på jobbet.
ArbetsmarknadNyhetArbetsförmedlingen rustar ned sina insatser för arbetssökande kraftigt, visar en genomgång i Dagens Nyheter. Antalet anställda har minskat med en femtedel, 130 lokalkontor lagts ner och budgeten för privata aktörer har minskat med 40 procent.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har gett Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i uppdrag att följa upp och utvärdera den reform om förstärkt rehabilitering för återgång i arbete som trädde i kraft 1 juli 2018.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina medlemsförsäkringar när förbundet nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare, enligt ett tilläggsdirektiv till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.