Annons:
Litteratur
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

De öppnar dörren till sitt hemmakaos

Lotta Sjöberg har startat en folkrörelse som lugnar ned stressen kring det perfekta, välstädade hemmet. Verktyget är humor. Alltihop började i Facebookgruppen Family Living – the true story. Nu blir projektet bok.
Lotta Sjöberg, författare till boken Orka torka. Foto: Mikael Jakobsson.

Om det stämmer att kaos är granne med Gud, då är det en rad himmelska hem som porträtteras i boken Orka torka.

Vid en första anblick framstår emeller­tid oredan på bilderna som högst jordisk. Här finns toarullar på vift, möglig frukt, vidbrända stekpannor, oputsade fönster, dammiga krukväxter, ogenomträngliga hallar – och fler pärlor, legobitar och omaka strumpor än någon orkar räkna till.

Orka torkakan beskrivas som ett antiinredningsreportage. Det är så här det faktiskt ser ut, åtminstone ibland, hemma hos de flesta av oss. Upprinnelsen till boken var Facebookgruppen Family Living – the true story som illustratören och serietecknaren Lotta Sjöberg startade för fem år sedan. Då var hon utled på den falskt ljusa och fräscha bilden av hem i livsstilsmagasin och drömska bloggar. Hon började fotografera sitt eget kaos, ett renoveringsprojekt där »öppen planlösning« innebar en avsaknad av köksluckor som gav plastpåsesamlingen fri lejd att välla ut över golvet.

– Det var roligt och förlåtande att se sitt hem på det sättet, att inte vara negativ utan att se att det fanns mycket humor där. Jag hade aldrig tänkt på det så. Det fick mig att må bättre. Det blev kul att leta efter det allra värsta, i stället för att hitta det allra finaste som inredningstidningar gör, säger Lotta Sjöberg.

Det visade sig att hon var långt ifrån ensam om det behovet. Family Living – the true story slog an en sträng hos många människor och i dag har gruppen drygt 27 000 medlemmar.

– Vi behöver den här typen av vardagsterapi för att orka fungera. Det finns så mycket kärlek i att mötas med alla våra skavanker, men det råder brist på platser där vi kan förenas för att göra det.

Bokens kapitel avhandlar olika rum och en rad mer specifika fenomen, som människans eviga kamp mot toalettpappersrullarna.

– Det är en så härlig bild av lathet i miniperspektiv. Vi orkar inte slänga dem i papperskorgen när de är slut. Vi orkar inte ens sätta dem i hållarna utan hittar på en massa kreativa lösningar för att slippa det.

För Lotta Sjöberg har arbetet med gruppen inneburit en i grunden förändrad syn på städning och hemarbete. Familjen har skurit ned på städning och plock.

– Vi har aktivt börjat värdera saker. Vi behöver inte tvätta fönstren, bara i vardagsrummet där solen verkligen skiner in. Där gör det skillnad. Det sparar mycket tid och bråk hemma.

Lotta Sjöberg säger att hon aldrig skulle betala någon annan för att städa hennes hem.

– Jag skulle aldrig kunna anlita en städerska för att ta hand om min skit. Det handlar delvis om ett klassperspektiv. Jag kommer från arbetarklass – jag skulle ha kunnat vara en rut­städerska. Men det handlar också om att det är jobbigt att samhället genom politiska reformer som rut och rot ålägger oss en uppgift att våra hem ska vara rena och renoverade. Det är utestängande för dem som inte har råd.

Lotta Sjöberg uppskattar att 95 procent av Facebookgruppens medlemmar är kvinnor.

– Det är fortfarande­ kvinnans arbete att se till att hemmet är i ordning, och det är kvinnor som skäms mest om vi inte uppfyller kraven. Samtidigt är hushållsarbetet något som inte syns så tydligt – när det blir gjort. Att INTE utföra det osynliga kvinnoarbetet är nästan det tydligaste sättet att lyfta fram och synliggöra det. På så sätt utför vi en gemensam feministisk motståndshandling i gruppen, även om det nog finns många där som aldrig skulle kalla sig feminister.

Pressen att ha snyggt hemma har många beröringspunkter med ut­seendehets kopplad till den egna kroppen, anser Lotta Sjöberg. Hemmet är en förlängning av oss själva – vi putsar och fejar och stressar upp oss på ett sätt som sammantaget blir till ett folk­hälsoproblem. Humor är ett bote­medel, bokstavligt talat.

Men när läkare och psykologer berättar att de tipsar patienter om gruppen Family living – the true story i terapeutiskt syfte är det något som både gläder och oroar Lotta Sjöberg.

– Jag brukar säga att jag arbetar med att normalisera det normala. Men man kan ju verkligen fråga sig hur långt det har gått då.

Lotta Sjöberg
  • Bor: Hägersten, Stockholm.
  • Familj: Man och tre döttrar.
  • Aktuell: Med boken »Orka torka – Motståndsinspiration från Facebookgruppen Family Living – the true story« (Galago). Facebookgruppen har i skrivande stund drygt 27  000 medlemmar.
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.