Dödläge i pensionsförhandlingarna

FÖRSÄKRINGSKASSORNA2003-08-05

Försäkringskasseförbundet (FKF) vägrar fortsatta förhandla sedan ST sagt nej till det senaste arbetsgivarbudet.

Av:  Marianne Wiberg & Ann-Charlotte Viklund

– Försäkringskasseförbundet tycks hellre ställa sig vid skampålen än fortsätta förhandla.

Det säger Siv Norlin, ST Försäkringskassan, om dödläget i pensionsförhandlingarna.

STs ordförande Annette Carnhede kräver nu att jämställdhetsministern griper in.

– Enskilda kvinnor ska inte behöva betala för att jämställdhet ska nås, betonar hon.

Enligt ”slutbudet” ska villkoren för kassornas kvinnliga anställda, som idag har pensionsrätt vid 60 år, försämras (se separat ruta). Detta accepterar inte ST.

Det handlar om de 13 år gamla övergångsbestämmelser som finns i försäkringskassornas nuvarande pensionsavtal. Jämo anser att dessa diskriminerar männen.

Enligt ST skulle det kosta 300–350 miljoner i 25 år att ge 1 200 män samma villkor som 5 500 kvinnor har idag.

FKF räknar med 600 miljoner och utgår då ifrån att alla män skulle utnyttja möjligheten att gå i pension vid 60 år. Därför beslöt FKF att hålla fast vid sitt bud från den 21 maj.

Ännu har ST inte bestämt hur man ska gå vidare med pensionsfrågan.

Reaktionerna från anställda vid försäkringskassorna – både kvinnor och män – har varit kraftiga. Under de första dygnen fick FKF ta emot namnlistor med flera tusen namnunderskrifter, och fler är på gång.

BAKGRUND

Enligt nuvarande pensionsavtal från 1991, har kvinnor och män pensionsåldern 65 år. För att rätta till orättvisor i tidigare pensionsavtal gavs kvinnorna generösa övergångsregler: Den som är född 1963 eller tidigare kan gå i pension vid 60 år med 65 procent av sin lön. 2002 anmälde ett antal män vid försäkringskassan övergångsbestämmelserna till Jämo och krävde samma villkor.
Arbetsgivaren vill att endast kvinnor och män, födda 1946 eller tidigare, får behålla oförändrade villkor. Den som är född 1947–1954 måste arbeta till 61 års ålder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA