Egoismen hotar demokratin

DEBATT2005-05-31

Idag är 500 000 förtidspensionärer. För närvarande ökar de med 70 000 per år. Förstadiet till förtidspension är långtidssjukskrivning. Antalet sjukskrivna är nästan 300 000. Den näst vanligaste sjukskrivningsorsaken är psykisk ohälsa och den ökar stadigt. Samtidigt är 350 000 arbetslösa. Många av dessa är unga. Utanförskap i vilken form det än är, påverkar människan psykiskt.

När blir psykisk ohälsa fysisk? När blir fysisk ohälsa psykisk? Människan är en helhet fysiskt och psykiskt. Dessa båda är omöjliga att separera.

När man letar orsaker till varför människor ställs utanför, måste utgångspunkten vara helhetssynen, psykiskt och fysiskt, på människan.

Men minst lika viktigt är ekonomernas dominerande norm hon tvingas inordna sig i, både på arbetstid och ledig tid, eftersom denna påverkar henne psykiskt och fysiskt. Ekonomernas dominerande norm har även blivit hela samhällets norm.

Normen är den ytliga vinstmaximeringen ihop med pengars förräntning, som pressar människor i arbetslivet att ständigt vara högpresterande. Ibland hjälper inte ens det, eftersom alltfler jobb flyttas till låglöneländer i syfte att maximera vinsten än mer. Denna ytliga norm driver hela samhällets så kallade utveckling. Men hur påverkar denna utveckling oss psykiskt och i dess förlängning fysiskt? Ännu fler kommer att slås ut, ifall den så kallade utvecklingen fortsätter.

Precis som en växt behöver människan en plats att rota sig. Men för väldigt många har gemenskapen med andra gått förlorad. Vi är utslängda till det alltmer snabba prestationsinriktade, konsumerande och konkurrerande levnadssättet.

Vinstmaximering och pengars förräntning ligger tungt som bly över allt annat. Individualismen och egoismen tar då överhanden. Men gemenskap går ju inte att köpa för pengar. Alla drabbas, särskilt unga. Det finns ett afrikanskt ordspråk som lyder: För att fostra ett barn, krävs en hel by.

Den psykiska ohälsan, tror jag, är en reaktion på ett samhälle, som övergett djupet och de existensiella värdena. Ordet samhälle kommer från fornnordiskan och betyder »sammanhållning«. Raka motsatsen är just individualism och egoism. Egoismen och ytligheten förgör vårt gemensamma samhälle och demokratin.

Lyft in de djupa existensiella värdena i ekonomutbildningarna, eftersom ekonomerna har utformat samhällets dominerande norm – vinstmaximering och pengars förräntning.

Jan-Åke Blomqvist

Ekonom och lärare på Malungs folkhögskola

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA