Annons:

En annan världsbild

Med 340 000 röster bakom sig tågar Sverigedemokraterna in i Sveriges riksdag. Deras värderingar är väsensskilda från fackets, men det gäller att skilja på partiet och dess väljare.

Sverigedemokraterna firade sitt inträde i riksdagen till tonerna av en jamaicansk visa och en moldavisk schlager. Det går att göra sig lustig över att ambitionen att värna om det svenska kulturarvet inte sträckte sig till den egna valvakan. Men att ett parti som underblåser fientlighet mot invandrare nu tagit sig in i de fina salongerna är inget att skratta åt.

Med 20 riksdagsmandat får Sverige­demokraterna en stark röst i den offent­liga debatten. Andra aktörer – bland dem fackförbunden – tvingas nu att förhålla sig till partiet. Det är inte det enklaste, inte minst därför att det är svårt att komma överens om vad Sverige­demokraterna är för slags parti.

I sina programtexter ställer sig partiet i dag bakom FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna och tar avstånd från rasism. Man vill inte kännas vid vare sig beteckningen främlingsfientligt eller sina rötter i högerextrema rörelser.

Samtidigt genomsyras Sverigedemokraternas retorik av ett vi och dem-perspektiv, som i den uppmärksammade reklamfilmen där kvinnor i burka ställs mot en svensk pensionär. Svepande generaliseringar om världsreligionen islam hör till företrädarnas standard­repertoar.

Som motståndare till mångfald vill partiet lägga hinder i vägen för männi­skor att utöva sin kultur och religion – om den inte är »svensk«. Men få svenskar känner sig särskilt hemma i den enhetskultur med folkdans och kyrka som partiet hyllar.

Oavsett vilken etikett man sätter på den politiska linjen står det klart att Sverigedemokraternas världsbild och visioner inte går ihop med fackföre­ningsrörelsens värdegrund. En värde­grund som bygger på solidaritet, mångfald och respekt för olikheter. Att ST och andra tjänstemannaförbund är partipolitiskt obundna, och inte ger stöd till något parti, får inte hindra att man motarbetar rörelser med väsensskilda värderingar.

Samtidigt måste facken acceptera att partiet fått stöd av 340 000 väljare – bland dem också några av de egna medlemmarna.

För fackföreningsrörelsen är det en svår balansgång att tydligt ta avstånd från Sverigedemokraterna utan att för den skull fördöma alla de människor som röstat på dem. Ingen medborgare som upplever sig som idiotförklarad kommer att byta sida.

Det finns – tvärt emot vad en del debattörer tycks tro – knappast några enkla svar på hur Sverigedemokraterna bör bemötas. Det gäller dock att undvika fällan att enbart diskutera metoder för att ta avstånd från partiet och frysa ut dess anhängare. Att skilja på vi och dem är nästan lika dumt när det gäller partisympatier som när det gäller etnicitet.

I stället gäller det att i debatten och på arbetsplatserna med genomtänkta argument förklara hur Sverigedemo­kraternas ståndpunkter kommer i konflikt med den fackliga samhällssynen och värdegrunden, och vart partiets vi och dem-retorik leder.

Det krävs goda samtal snarare än verkningslösa kampanjer och enkla klyschor, som att invandring gett oss roligare mat. Eller att vi gärna spelar utländsk musik när vi har något att fira.

Alexander Armiento

Chefredaktör

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.