Annons:
kultur
Kultur
AVSvante Karlsson0 kommentarerTyck till!

En författande professor med hjärta för segling

Björn Larsson, som i dagarna kom ut med sin sjunde bok, behöver knappast längre söka efter uppmärksamhet. Sedan han med dunder och brak slog igenom för tio år sedan har han etablerat sig som en internationellt ryktbar författare med en mängd prestigefyllda priser i bagaget.

Själv beskriver Björn Larsson sig i ett mejl som en man som ”lider av akut och kronisk tidsbrist.” Men han vet också att effektivt utnyttja sin uppmätta tid. Därför sköter vi intervjun på tåget mot Helsingborg där han ska fortsätta över till Danmark för att hämta dottern på dagiset i Gilleleje.

Jag träffar honom utanför romanska institutionen i Lund där han innehar en professur i franska. Han är brunbränd och ledigt klädd med jeans och T-tröja. Han avböjer att låta sig fotograferas utanför institutionen, där han just hållit introduktion för sina nya elever, eftersom ”han inte vill verka som nån kändis”.

Han förefaller helt vanlig bortsett från en särskild glimt i ögat som jag inte blir helt klok på. Kanske är det äventyrarens blick, eller kanske blicken hos en som är medveten om sitt värde och därför kan tillåta sig vara avslappnad och prestigelös.

I Björn Larssons romaner är ofta seglingen navet kring vilket en omsorgsfullt konstruerad intrig tvinnas, gärna med konspiratoriska övertoner som i genombrottsboken Den Keltiska Ringen. I den senaste, Den sanna berättelsen om Inga Andersson, blir huvudpersonen Inga Andersson fascinerad av det globala spionnätverket Echelon. På en internationell konferens hon blir inbjuden till presenterar hon en text där hon blandar fiktion och verklighet. Helt plötsligt förändras hela hennes liv då hon oavsiktligt kommit sanningen på spåren och därmed blivit ett hot mot den mäktiga spionorganisationen.

Själv vill Björn dock inte kalla sig thrillerförfattare. Spänningsmomentet är snarare ett medel än ett mål i sig; hans underliggande ambition är ingenting mindre än att få människor att ifrågasätta sina invanda livsmönster.

– Jag vill ytterst få dem att fråga sig om de vill fortsätta att vara de människor de har blivit, om de inte kunde tänka sig att verkligheten inte behöver vara exakt så eländig som den ofta är. Kort sagt; att utnyttja den frihet som inte är given och medfödd, men som finns där för den som vill ta den i anspråk.

Björn Larssons egen frihetslängtan har framför allt tagit sig uttryck i en livslång förälskelse i segling och en tidigt närd dröm om att bli författare, något som ledde till att han i ungdomen tillbringade ett halvår i Paris.

– Från början var det för att få leva på ett fritt sätt. Det var snarare en dröm om att leva som en författare än att bli författare. Då visste man ju inte vilket oerhört jobb det är att skriva.

Men trots att han nu har sju romaner bakom sig anser han inte att författandet är ett hantverk som man kan tillägna sig genom erfarenhet.

– Jag får börja om på nytt varje gång. Jag känner inte att jag kan hänga upp mig på några metoder. Det är lika jävligt nu som då att få ner historien på papper.

Man kan frestas tro att en författare som sålt i stora upplagor och är översatt till en mängd europeiska språk skulle vara ekonomiskt oberoende, men så är inte fallet enligt Björn Larsson:

– Man måste sälja ohyggliga mängder böcker för att kunna leva på det.

– Exempelvis får jag knappt mer än en krona för varje pocketbok som säljs utomlands. Då hjälper det inte att jag sålt 100 000 av Den Keltiska Ringen i Tyskland eller 25 000 i Frankrike. Mina pengar har räckt till att byta båt (från en begagnad till en annan), att ta delvis tjänstledigt från universitetet och att kunna köpa de böcker jag vill ha utan att fundera; det är ungefär allt.

Björn Larsson är känd för sin självdisciplin och stora arbetskapacitet. Han talar tre latinska språk flytande, sköter en professur parallellt med författarskapet och sysslar dessutom med översättningsjobb (han håller för närvarande på att översätta Aniara till franska). Vidare utrustar han sin segelbåt för en längre tur till Skottland om två år. Lägg till detta tid för familjen och ett ständigt pendlande mellan Gilleleje och Lund. Hur hinner han med allt?

– Jag har väl en drivkraft, säger han. Men en orsak är att jag faktiskt säger nej ibland. Och jag går aldrig på cocktailpartyn och sånt. Men det har inneburit att det ibland snackas en del. Ett tag fick jag höra att det gick ett rykte om mig att jag var en asocial eremit.

Det verkar knappast var någon träffande beskrivning på Björn, tänker jag då vi ivrigt samspråkande närmar oss Lunds centralstation, snarast en öppen och lättpratad person. Tvärtom är det just för att undvika att avskärma sig som han har motstått frestelsen att ägna sig åt författandet på heltid.

– Risken är att man inte möter verkligheten. Då kanske folk säger: men universitetet det är väl inte verkligheten. Men det är det. Du tvingas hela tiden konfronteras med situationer och människor du inte själv har valt.

Men ”verkligheten” är för Björn Larsson naturligtvis också i hög grad havet och seglingen, en livsform som också innebär att man träffar människor ”man inte valt” och som givit honom stoff till flera romanfigurer.

Björn Larsson är en ivrig läsare av reseskildringar och seglingshandböcker, men den som kanske starkast påverkat hans uppfattning om resandet är Harry Martinsson. Martinsson citeras flitigt i essäboken Från Vredens Kap till Jordens Ände där Björn filosoferar över seglandets olika aspekter.

– Seglandet har en väldig fördel som reseform och det är att man inte upplevs som ett hot av ortsbefolkningen. Dom vet att man stannar ett tag och sedan ger sig iväg. Man blir väldigt väl mottagen på det sättet eftersom man inte inkräktar på någon annans revir.

Martinsson hade ett ideal om världsnomaden, den evige resenären som en befrielse av människan. Samtidigt var denna nomad ofta misstänkliggjord och förtalad av de bofasta.

– Jag tror det är därför så många människor har svårt för invandrare. Det är samma motsättning mellan nomaden och de bofasta som Martinsson beskriver i sina böcker.

Björn Larsson har bott i Danmark av och till i tjugo år. Har han då märkt av något av ökad främlingsfientlighet?

– Det har legat latent hela tiden. Skillnaden nu är att det blivit legitimt. Som svensk får han fortfarande då och då känna på danskarnas avoghet mot svenskar.

– Jag stod och pratade med en väninna. Då kom det fram en kompis till henne. Efter ett tag kom det fram att jag var svensk. Då gjorde hon så här (han visar en grimas av avsmak).

Vi tar ett snabbt farväl i Helsingborg, där Björn ska stiga på färjan över sundet. På tåget hem till Malmö tänker jag på något han sa i början av vårt samtal:

– Det största äventyret av alla är att resa någonstans för att bli en annan människa och låta sig förändras. De flesta människor reser för att komma tillbaka som samma person.

Kanske är det en filosofi som ganska få vågar eller kan göra till sin. Men en sak är i alla fall säker: man får en obetvinglig lust att resa när man läser Björn Larsson.

Bli den första att tycka till!
SkatteverketNyhetSkatteverket planerar att koncentrera sin arkivverksamhet till Härnösand. Det innebär att 20 till 30 statliga tjänster flyttas från framför allt Stockholm till orten.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen återupprättar fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. Det beslutade myndighetens styrelse i dag.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten för att ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida när det gäller föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har svarat på kritiken, håller inte med och pekar på flera åtgärder.
​SEXTRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier. Som inspiration kan man vända blickarna mot Kanadas fackföreningsrörelse, skriver juristen och förra Jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena idé.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och föreslår att mannen avskedas.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på vissa tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering tyckte facket som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
SCBNyhetI en rapport till regeringen konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB, att påverkan på arbetskraftsundersökningarna, AKU, har varit stor och allvarlig på grund av bristande kvalitet i SCBs underlag.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.