En ljusnande framtid

LEDARE2008-06-03

Facket har mycket att göra i sin kamp för bättre arbetsvillkor. STs kongress har pekat ut strategier för det fortsatta arbetet. Men fler måste engageras i diskussionen.

Det har blivit ljusare. Lite ljusare. Nu har bara drygt hälften av STs medlemmar alldeles för mycket att göra. 2001 var det sex av tio. Drygt tre av tio drar varje vecka in på luncher, arbetar över eller tar med jobb hem. Även där en liten minskning.

En försiktigt positiv utveckling ska inte förringas. Ändå finns det kanske större anledning att förfäras över hur illa det är, än att glädjas över att det faktiskt var sämre för några år sedan.

Likväl kan ST, genom att uppmärksamma problemen i sin förra arbetsmiljöundersökning, faktiskt ha bidragit till att stressen kommit i ljuset. Och därmed till att man på flera arbetsplatser börjat ta tag i problemet.

Ett starkt arbetsplatsfack kan påverka dagordningen. Men resultatet i den nya arbetsmiljöundersökningen, som

ST Press kan redovisa i detta nummer, visar att förbundet knappast kan vila på lagrarna. Det är till exempel tydligt att det åter är dags att lyfta frågan om yttrandefriheten på arbetsplatserna, när så många upplever att det blivit lägre i tak på jobbet.

I slutet av maj höll ST kongress. Ombuden samlades för att diskutera hur förbundet ska gå vidare i arbetet för bättre villkor på jobbet och större respekt för medlemmarnas arbetsuppgifter. Debatten har vässat strategierna. »Man ser att det faktiskt går att påverka och förändra. Att det verkligen fungerar som det är tänkt«, som kongressens yngsta ombud Josefina Erikson konstaterar i kongressreportaget.

Den demokratiska processen kan naturligtvis inte göra halt vid ett hundratal kongressombud. Ett modernt fack måste engagera alla medlemmar i diskussionen om politik och prioriteringar. Där har ST tillsammans med andra förbund i TCO tagit ett stort steg med initiativet facketförändras.nu, och ST samlar just nu via hemsidan in svar på frågan »Vad vill du att morgondagens ST ska erbjuda?«

Samtidigt försöker facket påverka arbetsgivare, beslutsfattare och allmänhet. Kongressen har formulerat en facklig politik inom områdena löner och villkor, ledarskap, jämställdhet och mångfald. Där finns åtskilliga åtgärder som regering och arbetsgivare kan använda sig av, om man menar allvar med utfästelserna om att verka för bättre arbetsmiljö och högre i tak – exempelvis kravet på att chefer i staten ska få goda förutsättningar att utöva ledarskap.

I samband med kongressen presenterade ST också boken Stat till salu, som tar upp diskussionen om statens roll och värdet av insyn i och demokratisk kontroll över verksamheter som är till nytta för oss alla. Det är ett viktigt inlägg i ett ofta bortglömt ämne. Snarare än att formulera färdiga lösningar bidrar ST till att väcka förståelse för att det arbete som

ST-medlemmar utför ofta har unika förutsättningar och särskild betydelse – och därmed kräver speciell kompetens.

Förhoppningsvis kan förbundets nya initiativ och den grund som kongressen formulerat för de kommande fyra årens arbete leda till en betydligt ljusare framtid för anställda på STs arbetsplatser.

Alexander Armiento
Chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA