Fackliga möjligheter trots kräftgång

FACKLIGT2014-01-29

I stort sett alla fackförbund i Europa har förlorat medlemmar de senaste 25 åren. Ändå visar fackliga initiativ under senare år att det finns manöverutrymme för facken, skriver Etui i en översyn.

ETUI, European trade union institute, är Europafackets forsknings- och utbildningsorgan. Institutet bedriver forskning ur ett europeiskt perspektiv kring fackliga frågor. I en aktuell rapport sammanfattar Etui de senaste 25 årens utveckling i statistik och analys.

Även om facken förlorat medlemmar under senare decennier finns förutsättningar för fackliga ledare att agera strategiskt för att revitalisera sin roll i samhället som helhet, skriver Etui i rapporten. Men det kanske inte räcker med att gå vidare i gamla hjulspår, facken måste också utveckla konstruktiva alternativ som kan locka såväl oorganiserad arbetskraft som de nuvarande medlemsskarorna.

I rapporten presenterar Etui en karta över hur strejkvapnet använts i EUs medlemsländer, kandidatländer, samt Norge och Schweiz sedan 1990. Sverige hör till de länder som haft minst antal strejkdagar under perioden 2001-2010 med 7 icke arbetade dagar per 1 000 anställda. I topp ligger Island (154), Spanien (105), Frankrike (94), Italien (57) och Belgien (55). Det statistiska underlaget för Grekland är otillräckligt för Etuis jämförelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA