Fifflet var känt även i Bryssel

EU-KONTORET2003-12-11

E-post och brev visar att chefer vid EU-kontoret i Stockholm och ledningen i Bryssel har känt till dribblet med bokföringen i flera år.

Av:  Christina Swahn

Det hävdar det juriska ombudet för de avskedade ST-medlemmarna vid EU-kontoret. ST kräver skadestånd för de två medlemmarnas räkning.

De avskedades sedan de anklagats för att ha förfalskat fakturor, detta för att få ut övertidsersättning. E-post, brev och utdrag ur bokföringen visar nu att det var vanligt att flytta pengar mellan olika bokföringskonton.

Enligt e-post från dåvarande chefen för EU-kontoret i Stockholm, Linda Steneberg, kände hon till att pengar togs från fel konton för att klara kostnaderna, menar ombudet.

Denne framhåller att även den högsta ledningen i Bryssel var medveten om att övertiden betalades ut på fel sätt; beviset är ett brev från Annette Matthias-Werner, tf chef för Stockholmskontoret. Brevet är ställt till Jonathan Faull, generaldirektör och högste chef för samtliga representationskontor. Där berättar hon om revideringen av skattedeklarationer som lämnats till skattemyndigheten.

När EU gjorde en revision beordrades personalen övertid för att granska de falska fakturorna, vilket styrks av utdrag ur bokföringen. Men beslutet om avskedande kom först när EUs särskilda bedrägerirotel granskat bokföringen.

I detta fall har arbetsgivaren och de lokala cheferna sedan länge känt till hur fakturor och utbetalning av övertid hanterats. Därför har avskedandena skett i strid mot lagen om anställningsskydd, anser det juridiska ombudet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA