Katarina Odeholm på Kammarkollegiet försöker utnyttja sin livsvårdstimme varje vecka. Ofta tränar hon, men hon uppskattar valfriheten. ”Det händer att jag går hem en timme tidigare för att läsa en bok”.
Bild: Sofia Röjder
Katarina Odeholm på Kammarkollegiet försöker utnyttja sin livsvårdstimme varje vecka. Ofta tränar hon, men hon uppskattar valfriheten. ”Det händer att jag går hem en timme tidigare för att läsa en bok”.

Friskvård blev livsvård

SÅ GJORDE VI: KAMMARKOLLEGIET2019-06-13

Träning, en konstupplevelse eller bara en kravlös stund i solen. På Kammarkollegiet har friskvårdstimmen blivit till en livsvårdstimme. Katarina Odeholm uppskattar att själv få välja en aktivitet som ger ny energi.

Av:  Fatima Grönblad

ST-medlemmen Katarina Odeholm brukar se till att utnyttja sin livsvårdstimme varje vecka. Ofta tränar hon eller tar en promenad, men hon uppskattar valfriheten att göra något helt annat.

– Det händer att jag går hem en timme tidigare för att läsa en bok, eller att jag tar en långlunch med en kompis, säger hon.

Som personskadereglerare ägnar hon dagarna åt att utreda skadeärenden. Det blir många timmar framför datorn, med fall som ibland är komplicerade.

– Man kanske sitter med ett krångligt ärende och känner att man inte kommer någonstans. Då är det skönt att kunna göra ett avbrott för att till exempel ta en promenad. När man är ute och går kan det också poppa upp idéer om lösningar, säger hon.

Alla anställda på Kammarkollegiet har sedan hösten 2017 rätt till en livsvårdstimme i veckan. Ledningen har medvetet valt att ge stor frihet i hur den kan användas.

– Den enda riktlinje vi har är att den ska tas ut under arbetstid och att det ska vara en aktivitet som har en positiv inverkan på ditt mående, berättar HR-chefen Helén Björkman.

Livsvårdstimmen är ett resultat av ett omfattande utvecklingsarbete som bland annat handlar om medarbetarskap, förtroende och ansvar.

– Vi valde att luta oss mot vårt mål att ta eget ansvar tillsammans. Därför ville vi inte lista vilka aktiviteter man får använda timmen till. Det var också viktigt att det inte ska kännas som ytterligare ett krav på att prestera något, säger Helén Björkman.

Katarina Odeholm berättar att hon till att börja med trodde att det skulle kännas märkligt att göra något som inte handlar om friskvård i traditionell bemärkelse.

– Men det tycker jag inte, det känns riktigt bra. Naturligtvis blir det om verksamheten tillåter. Har man hur mycket jobb som helst kanske man inte går i väg.

Hon har intrycket att de flesta på hennes kontor tar vara på sin livsvårdstimme.

– Det är lite olika vad man gör. En del tränar, en del går på stan, en del hämtar barnen tidigare från dagis och får extra tid med dem.

Hanne Konradsen, ordförande för ST-avdelningen inom Kammarkollegiet, tycker att valfriheten som livsvårdstimmen ger är bra.

– Om man sätter upp för många regler finns risk att många inte kan nyttja sin timme. Det är min erfarenhet från tidigare arbetsplatser. Om det ska vara träning i grupp, något pulshöjande och inom en viss tidsram så är det många saker som inte passar in.

Helén Björkman håller med. Alla vinner på att livsvårdstimmen faktiskt används, menar hon.

– Mår medarbetarna bra så gynnar det myndigheten på många sätt. Det ger ett ökat engagemang i jobbet och en positiv inverkan på klimatet i arbetsgrupperna.

Inlagt av Annika Persson (ej verifierad) fre, 08/30/2019 - 14:11
Vilken bra chef som tänker på sina medarbetares välbefinnande!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA