Ge oss förutsättningar

DEBATT2005-03-15

ST inom Försäkringskassan värnar om socialförsäkringen. Men det är omöjligt för oss anställda att klara den verksamhet vi ska sköta när vi inte får tillräckliga resurser, skriver Siv Norlin.

Försäkringskassan drar in sjukpenningen för sjuka som har rätt till ersättning! Den betalar ut sjukpenning till dem som inte är sjuka! Den tvingar på sjukskrivna förtidspension! Den kontrollerar inte fuskarna!

Det är åsikter som kommit fram i den debatt om socialförsäkringen som förts i media under senaste tiden.

Det handlar om Försäkringskassans mer strikta tillämpning av föreskrifterna (som egentligen handlar om en mer regeltrogen hantering) när det gäller sjukersättningar, om den stora ökningen av antalet sjukskrivna och om fusk och missbruk av socialförsäkringsförmånerna.

Fackförbundet ST inom Försäkringskassan värnar om socialförsäkringen. Vi anser att det är viktigt att se till att det är de som har rätt till förmånerna som verkligen får ta del av dem och inga andra. Men för att handläggarna på Försäkringskassan ska ha möjlighet att hinna med att pröva rätten till ersättning, göra kontroller och samtidigt betala ut ersättningar inom rimlig tid måste politikerna ge resurser till det arbetet.

Enligt lagen kan sjukpenning endast betalas till den som på grund av sjukdom saknar arbetsförmåga, det vill säga inte kan arbeta. Det betyder att det inte räcker med att vara sjuk – sjukdomen måste också medföra att man inte kan arbeta. I lagens mening betyder inte det att arbetsförmågan enbart prövas till det arbete man har. Efter en tid ska en prövning av arbetsförmågan göras i förhållande till »på arbetsmarknaden normalt förekommande arbeten«. Dessutom ska efter ett års sjukskrivning en prövning göras om sjukpenningen ska ersättas av sjukersättning (det som tidigare kallades sjukbidrag/förtidspension). Handläggarna på Försäkringskassan måste självklart följa de lagar och bestämmelser som finns för socialförsäkringen.

Säkert kan de flesta medborgare ställa upp på dessa regler. Men ett stort problem är att arbetsmarknaden inte ger möjlighet för alla att få ett bra arbete. Det finns inte tillräckligt med arbeten, framförallt är det oftast nästan omöjligt att få ett arbete för en person som till viss del saknar arbetsförmåga. Arbetsmarknadens allt hårdare krav på effektivitet slår snabbt ut många individer.

Att Försäkringskassan inte tidigare prövade alla sjukpenningärenden enligt det strikta regelverket och att kassornas arbete med att samordna rehabiliteringsarbetet har varit eftersatt måste förklaras av att resurserna till Försäkringskassan under många år varit alltför knappa. Vi kan konstatera att den stora ökningen av sjukskrivningarna i samhället sammanfaller med den period där de stora neddragningarna av Försäkringskassans personal genomfördes. Från fackligt håll hävdade vi redan då att neddragningarna på Försäkringskassan skulle få den effekten – att sjukskrivningarna skulle öka. Men det kortsiktiga ekonomiska perspektivet var viktigare för politikerna – att snabbt spara pengar genom att minska antalet anställda på Försäkringskassan.

I tv-programmet Uppdrag Granskning har Försäkringskassans handläggare anklagats för att för egen vinning tvinga på sjukskrivna sjukersättning i stället för sjukpenning.

Sant är att de handläggare som omnämndes i programmet hade fått denna form av ersättning för att på övertid arbeta med den anhopning av ärenden, som legat och väntat på beslut i socialförsäkringsnämnden om eventuellt utbyte av sjukpenning mot sjukersättning.

ST inom Försäkringskassan anser att vanlig övertidsersättning ska användas.

Visst kan man ha kritiska synpunkter på det regelverk och de direktiv som gäller för ersättning vid sjukdom och som ställer till allvarliga problem för många människor. Men det är grundat på politiska beslut. Att det är handläggarna på Försäkringskassan som får kritiken när de gör det jobb de är ålagda att göra och för att de får ersättning för det, känns djupt orättvist.

ST inom Försäkringskassan, som företräder en majoritet av de anställda på Försäkringskassan anser givetvis att lagens mening ska följas. Ersättning ska utbetalas till dem som är så sjuka att de inte kan utföra något arbete likväl som fusk och missbruk inte får förekomma. Men Försäkringskassans personal måste ha resurser för att snabbt klara de utredningar som krävs.

Det är faktiskt omöjligt att klara den verksamhet som vi är satta till att sköta när vi aldrig får tillräckliga förutsättningar.

Siv Norlin

Ordförande i ST inom Försäkringskassan

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA