Gör något åt hoten

DEBATT: HOT OCH VÅLD2011-03-01

Inrätta en haverikommission som utreder varje fall av hot och som föreslår åtgärder för förbättringar, skriver medlemmarna i ST inom Arbetsförmedlingens arbetsmiljögrupp.

Nu krävs krafttag och ordentliga åtgärder från arbetsgivaren för att komma tillrätta med hot och våld på våra arbetsplatser.

Vi måste tillsammans få en större kunskap om, och större medvetenhet om, de olika typer av hot eller hot om våld som förekommer.

Innan nya uppdrag landar i vårt knä måste vi gemensamt gå igenom de eventuella risker för hot och våld som kan förekomma. Det behövs ett tydligare ledarskap för att eliminera risken för hot och tydligare och effektivare stöd för personal som utsätts för hot.

Enligt STs arbetsmiljöundersökning, som genomfördes under perioden februari–mars 2010, har 7,5 procent av STs medlemmar inom Arbetsförmedlingen varit utsatta för hot eller hot om våld under det senaste året.

Arbetsförmedlingens egen medarbetarundersökning där alla medarbetare ingår, som genomfördes under september 2010, visar att det nu är 8,2 procent som upplever att de utsatts för hot eller hot om våld från kunder.

Bilden som framträder är skräm mande. Vem ska utsättas för hot i morgon? Ska vi tolerera att utsättas för hot i vårt arbete?

ST inom Arbetsförmedlingen har ett tydligt besked – ingen ska utsättas för hot eller hot om våld på sitt arbete.

Vi kräver en nolltolerans för hot och våld på våra arbetsplatser!

ST inom Arbetsförmedlingen anser att det bör inrättas en haverikommission som utreder varje incident som rapporteras samt föreslår åtgärder för förbättringar. Ingen ska behöva utsättas för hot eller hot om våld på sin arbetsplats.

Vi anser att myndigheten Arbetsförmedlingen skall vara ledande i arbetet mot hot och våld!

Fredrik Andersson, Stefan Alenius, Mats Hildingsson, Lars-Erik Backström, ST inom Arbetsförmedlingens arbetsmiljögrupp

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA