Annons:
När Göran Greider ger ut en bok om trädgårdsodling handlar det också om författarens egna politiska uppfattning. »Ja, jag drar en del av mina favoritförslag«, skrattar han.Bild:Jan-Åke Eriksson
Författare
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Göran Greiders gröna värld

I allt Göran Greider skriver – journalistiskt och skön­litterärt – är det lätt att spåra hans samhällsengagemang. Det gäller också hans nya bok om trädgårdsodling, där han lyfter fram politiska vinklar på blomster­prakten.

– Det roliga med att odla sin trädgård är att även när det går åt helvete, om växter dör, så lär man sig något av det: så här är klimatet och jorden på det här stället, säger Göran Greider.

Han är författare, debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten – men också fritidsodlare.

I mars kommer I trädgården hörs and­ra ekon ut på Ordfront förlag. Språket i denna bok är ofta poetiskt och intrycket är impressionistiskt. Läsaren möter fyra essäer som utgår från års­tiderna, men även dikter, folkbildande fakta om exempelvis trädgårdens historia, recept på syrensaft, favorit­smoothies och odlingstips. Och inte minst Göran Greiders inspirerande bilder av sin trädgård, tagna med mobil­kamera, där växternas skönhet lyfts fram.

Göran Greider delar sin tillvaro mellan närförorten Årsta i Stockholm och sitt hus i Dala-Floda i västra Dalarna, där hans kuperade trädgård prunkar.

– Jag tror att jag innerst inne för­söker återskapa min farfars trädgård. Den tycktes vara så full av hemligheter. Det fanns snår, prång och gångar, träd att klättra i…

Han inleder boken med konstatera att trädgården är vår egen plätt på jorden. Att den ger en känsla av hemkomst.

– Har man en trädgård så är man förtöjd vid en plats som man lär känna. Det blir som att kasta ankar. Och det tycker jag har ett stort värde i vår globa­liserade tid.

Ändå kände han, när flyktingarna kom i stort antal över Medelhavet, dåligt samvete över att han själv lade tid på trädgårdspåtande. »Mitt privilegierade liv lyste emot mig«, skriver han.

Göran Greider vill med sin bok belysa att odling kan ge oss bättre förståelse för naturen och var vi kommer ifrån.

– Ögonen öppnas när man intresserar sig för sin trädgård. Man inser snabbt daggmaskars värde och att utan gödsel kan vi inte leva i den här världen.

Odling har blivit en stark trend. I Stockholms närförorter har pall­kragar med spirande växter förökat sig på gräsmattorna mellan husen under sena­re år. Göran Greider tycker att det är viktigt att vi gör våra städer grönare för att minska deras belastning på jordens ekosystem. I sin bok gör han många kopplingar mellan trädgård och politik, exempel­vis odlarens möjlighet att välja naturgödsel i stället för konstgödsel.

– Jag tror att vi ökar vår ekologiska medvetenhet genom att odla.

Klimatfrågan är egentligen inte en fråga utan ett svar på vår skenande civilisation – den industriella och den patriarkala, menar Göran Greider. Samtidigt skriver han att »det vilda över­lever inte utan civilisation«, och menar att det krävs att människan aktivt griper in om ekosystemen ska kunna räddas. Exempelvis genom att sätta stopp för det slöseri det innebär när butiker kasserar grönsaker och frukter med små defekter.

Göran Greider synliggör i sin bok flera politiska perspektiv på trädgårdens växter.

– Folk tror att löjtnantshjärta eller syren är ursvenska torparväxter. Men många av våra vanligaste växter är importerade, ofta genom koloniala övergrepp på fattiga länder. Våra rabatter är spegelbilder av vår imperialistiska historia.

Trädgårdar har alltid använts av makthavare för att manifestera sitt inflytande, menar han.

– Ta Versailles. Jag skriver också om Erdoğan i Turkiet, han har skapat en gigantisk trädgårdsanläggning bara för att imponera.

Trädgårdsprakt som maktspråk, alltså. Men trädgårdar kan även ge en motbild till »den ekonomiska männi­skan« som drivs av vinstmaximering och skövlar allt i sin värld.

Göran Greider menar att odling kan förändra människor till det bättre genom att motverka vad han kallar art-egoism.

– Vi placerar alltid vår egen arts intressen före alla andra arters. Men genom trädgårdsodling kan vi identifiera oss med växternas behov, och då har vi överskridit vår egen art.

I boken passar Göran Greider på att argumentera för förkortad arbets­tid.

– Ja, jag drar en del av mina favoritförslag, skrattar han självironiskt. Jag tror att det enda som i förlängningen kan rädda den här planeten, det är att vi jobbar mindre. Vi får då tid till att vara mer aktiva i föreningar, vi blir bättre demokrater och vi kan odla lite mer. De som vill det, vill säga…

Chefredaktör, författare och debattör

I mars kommer Göran Greiders nya bok, I träd­gården hörs andra ekon, ut på Ordfront förlag. Titeln kommer från en diktrad av poeten T. S. Eliot. Göran Greider skriver: »I fyra essäer, eller snarare meditationer, och i en rad små utvikningar lyssnar jag till ekon från trädgårdskonstens långa historia och min egen trädgård och dess omgivningar.«

Göran Greider är författare, politisk debattör och sedan 1999 chefredaktör på Dala-Demokraten. Han har gett ut över trettio dikt­samlingar, debatt- och essäböcker och har fått en mängd priser. Det senaste var Gustaf Fröding­sällskapets lyrikpris 2013.

Bli den första att tycka till!
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.