Annons:
Oslobomben
Nyhet
AVElin Ekselius0 kommentarerTyck till!

Hans arbetsplats var terroristens mål

Espen Naumann hade just avslutat sitt arbetspass på regeringskansliet i Oslo när bomben exploderade 22 juli. Tryckvågen hann i fatt honom och med kameran i handen sprang han tillbaka genom de söndertrasade kvarter som nyss rymt hans arbetsplats.
Espen Naumann och Anja Gulliksen tror inte på att försöka bygga in statsförvaltningen i säkra fästningar. FOTO: Christopher Olssøn

Espen Naumann pekar på sin dataskärm.

– Det kändes som om allt trycktes ihop. Såhär: pang! Och sen kom röken.
 
Han fäller fram överkroppen och kniper ihop ögonen för att visa känslan när tryckvågen nådde hans kropp.
 
Strax efter klockan tre på eftermiddagen 22 juli var Espen Naumann på väg mot hamnen i Oslo. Han hade just gått av sitt pass som vakt på regeringskansliets säkerhetsstab.
 
– Jag tycker om att fotografera och hade tänkt ta lite bilder på stan innan jag fortsatte hem. Jag ville se sista etappen av Tour de France på tv.
 
Så blev det inte.
 
Bara 100 meter från jobbet, ungefär vid fiskeridepartementet, nåddes han av den våldsamma tryckvågen. Nästan 1 000 kilo sprängämnen detonerade och slet sönder stora delar av Oslos innerstad.
 
– Jag minns bara trycket, och brandlarmen. Men i huvudet var det alldeles tomt.
 
Fragmentariska minnen
Gatorna fylldes av larm från de trasiga fastigheterna.
 
– Det kom från överallt. Alla hus stod och tjöt!
 
Minnena som följer är fragmentariska, men bilderna i Espen Naumanns dator är märkta med klockslag. Han pekar: hur han tog sig fram genom den svarta röken, började springa över bråte och glassplitter. Han »såg knappt«, men fortsatte knäppa med kameran.
 
– Det är kanske konstigt, men jag var aldrig rädd. Jag tänkte ingenting, utan bara gjorde.
 
Bredvid en upp- och nedvänd röntgenmaskin, som används vid departementens inpasseringskontroller, låg två kolleger som han kände igen: de låg på mage, med huvudena tätt ihop. En av dem levde.
 
– Hon hade ögonen öppna, men verkade inte reagera. Då försökte jag frigöra hennes andningsvägar. Tungan var jättelångt bak i munnen. Jag tog bort tänder och sådant som var löst där inne, säger han.
 
»Människor kom inte fram«
Espen Naumann tar en paus och sitter tyst en kort stund. Han berättar hur han såg kvinnan »nästan som ett objekt«.
 
– Det var bara som en kropp som jag behövde hålla liv i.
 
Men det värsta kom sen, säger han, när han försökte kalla på hjälp. Han ropade så högt han kunde.
 
– Människor såg oss, de tittade, men kom inte fram! De kanske inte förstod, men det var så hemskt. Många sprang omkring och filmade med sina mobiler.
De böjde sig fram över skadade människor, filmade och sprang vidare utan att hjälpa dem!
 
Själv var han uppfylld av en enda tanke: att hela huset skulle rasa.
 
– Vi måste bort, för snart kommer huset, tänkte jag.
 
Till slut kom två poliser som hjälpte Espen Naumann att bära kvinnan till en ambulans.
 
När han kom hem var klockan långt efter midnatt. Han klev in i duschen och trodde att han skulle kunna somna.
 
– Men min kropp var i ett adrenalinrus. Svetten bara sprutade, pulsen gick ta-ta-ta. Jag satte mig på balkongen och kedjerökte. Sen gick jag ut och åkte tillbaka till stan.
 
Infrastrukturen fungerade
Då hade Anders Behring Breivik redan genomfört sin massaker på ön Utøya, där 69 människor miste livet.
 
– Jag fick reda på det när vi lyckats upprätta en krisstab på ett hotell. Men jag kunde inte ta in det. Det var som att höra nyheter från Indien. Jag har nog fortfarande inte kunnat ta in det, berättar Espen Naumann.
 
Redan nästa dag var krisorganisationen i full gång. Som genom ett mirakel fungerade telefonledningar, vatten, serv­rar och el i Oslo. Departementen hyrde in sig på hotell för att skapa en bas för sitt arbete. Försvaret kallades in och medan gatorna städades fylldes staden av soldater: ingen kunde bedöma risken för nya attentat.
 
Också Espen Naumann kontaktade försvaret: han bad att få prata med en psykolog om sina upplevelser.
 
– Det var en väldigt bra de­brie­fing. När jag kom ut där­ifrån märkte jag plötsligt att det regnade. Det var ett fint sommarregn, och fåglarna sjöng. Det hade jag inte haft en aning om.
 
Många arbetar hemma
Sedan dess har hela statsapparaten behövt organiseras om. Stora byggnader är utrymda. Många arbetar hemifrån, de som vill vara lediga med lön får det. Justitiedepartementet sköter sin verksamhet från polishögskolans klassrum.
 
– Staten har nog aldrig varit så effektiv som nu!
 
Också Anja Gulliksen arbetar i säkerhetsstaben. Hon är fackligt förtroendevald för organisationen Parat och berättar att många vill vara på jobbet även när de inte måste.
 
– Det är en helt ny gemenskap. En person i ledningen kan gå fram till en städare, fråga hur det är och kramas helt spontant. Det har blivit ett väldigt kramande!
 
Ett av de främsta fackliga uppdragen under krisen, säger Anja Gulliksen, har varit att försöka se hur kolleger mår. Vilka behöver gå hem och vila, vilka behöver vara på jobbet även om de inte lyckas uträtta så mycket? Vilka behöver prata med en psykolog? Alla har olika behov.
 
Fortfarande gapar många fönster i Oslo svarta. Hela trottoarer är täckta av blommor, ljus, teckningar och dikter till minne av alla offer.
 
Men statsapparaten är i full gång. Opinionen har svarat på attentatet med kärlek. På gatorna sitter klistermärken med hjärtan och texten »Ingen kan bomba oss till tystnad«.
 
– Det finns inget klimat här för att svara med hat, säger Espen Naumann.
 
Ska inte hota öppenheten
Politikerna har varit tydliga med att attentatet inte får hota landets öppenhet.
 
Anja Gulliksen nickar.
 
– Vi vill inte bygga fästningar av säkerhet. Norrmän är antagligen lite naiva. Men det är en balansgång. Det skulle inte bli så bra om vi som jobbar med säkerhetsfrågor fick bestämma på egen hand heller. Man kan inte skydda sig mot allting.
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Förslaget ska närmast godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
DiggFördjupningNär den nya myndigheten Digg ska samordna arbetet med att göra statsförvaltningen digital är det inte de statsanställdas it-arbetsmiljö som har högsta prioritet. Men generaldirektören Anna Eriksson konstaterar att frågan ändå är viktig: »Vi måste bygga system som är ändamålsenliga för att få ut nyttan av dem.«
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.
KonkurrensverketNyhetRiksrevisionen har inlett en granskning av Konkurrensverkets tillsynsverksamhet. Syftet är att granska om konkurrens- och upphandlingstillsynen sker effektivt och om myndighetens ingripanden är välgrundade.
PensionsmyndighetenNyhetJustitieombudsmannen, JO, har inlett en granskning av Pensionsmyndighetens ”okända” mejllåda. Samtidigt har JO upptäckt att den egna myndigheten har e-postadresser med 2 400 mejl från sju år som inte besvarats, skriver Dagens Nyheter.
UtrikesförvaltningenNyhetEn lokalanställd vid den svenska ambassaden i Teheran lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om ett asylsökande par i Sverige, uppger SVT. Händelsen har utretts av utrikesdepartementet.
InformationssäkerhetNyhetVarningen för att ha känsliga uppgifter i utlandsägda molntjänster har väckt mycket diskussion på myndigheterna, säger Daniel Melin på Statens inköpscentral. Inom kort ska han presentera en förstudie om säkra och lagliga webbaserade kontorsstöd i offentlig verksamhet.
ArbetsrättNyhetEuropaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen har preliminärt enats om ett nytt direktiv om tydligare och mer förutsägbara arbetsvillkor inom EU. TCO välkomnar överenskommelsen.
FörsäkringskassanNyhetRegeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att tillhandahålla säker it-drift till andra myndigheter. Nu efterlyser Försäkringskassans it-chef tydligare besked om vilka som ska omfattas.
SkogsstyrelsenNyhetSkogsstyrelsen har varslat om uppsägning av 124 anställda runt om i landet. Varslet är en direkt följd av minskade anslag i 2019 års budget och minskade uppdrag till myndigheten.
MigrationsverketNyhetEn handläggare vid Migrationsverket har anmälts till personalansvarsnämnden sedan hen i ett e-postmeddelande begärt 100 000 kronor i ersättning av en asylsökande. Handläggaren uppger att det var avsett som ett skämt.
Svenska kraftnätNyhetUlla Sandborgh, chef för Svenska kraftnät, avgår efter de missförhållanden som avslöjats vid myndigheten. Regeringen kritiserar henne för brister i säkerheten i myndighetens verksamhet.
BOLAGSVERKETNyhetFör Bolagsverkets anställda kom arbetsgivarens varsel som en överraskning, enligt STs avdelningsordförande Marica Hammarlund. ”Det är förstås jättetråkigt. Just nu är det ändå ganska lugnt, jag tror att informationen inte riktigt har sjunkit in än”, säger hon.
Statens institutionsstyrelseNyhetArbetsmiljöverket kräver snabba åtgärder för att minska riskerna för personalen när tvångsvårdade får ökad tillgång till internet. Annars hotar ett vite på 100 000 kronor. Bakgrunden är att personal trakasseras på sociala medier.
KriminalvårdenNyhetEtt växande underskott är orsaken till att Kriminalvården nu dragit i gång ett stort sparprogram. Myndigheten har inte gett besked om personalneddragningar, men enligt STs avdelningsordförande Per Sunneborn går det inte att spara på annat än personalkostnader.
ArbetsmarknadNyhetTrots att det finns tecken på en inbromsning i konjunkturen har arbetskraftsbristen inom staten ökat under hösten jämfört med våren 2018. Det visar Arbetsgivarverkets nya konjunkturbarometer.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket stoppar utbetalningar till Errin-programmet, som syftar till att stödja asylsökande som frivilligt återvänder till hemlandet. Stoppet omfattar samarbetet med en lokal organisation i Afghanistan.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, har inlett en kartläggning av i vilken utsträckning myndigheter som är skyldiga att bedriva internrevision använder ledningssystem för sin ekonomistyrning.
StatsförvaltningNyhetSedan valet har inga nya myndighetschefer tillsatts, eftersom övergångsregeringen avstått från att fylla vakanserna. I dag saknar elva myndigheter en ordinarie högsta chef. På Regeringskansliet vill man inte svara på hur snabbt nya myndighetschefer kan vara på plats.