Här är helgernas viktigaste filmer

KULTUR: FILM OCH DVD2013-12-17

Julfilm är inte alltid kul film. Eller jo, den försöker oftast vara det, men om man tittar på statistiken över juldagspremiärernas betyg de senaste åren ligger de nästan alltid i botten. Å andra sidan hittar man samma titlar i toppen av biljettförsäljningen – vilket säger en hel del om gapet mellan publiken och oss kritiker. Nåväl, vi skippar Sune och Hundraåringen och går direkt på väsentligheterna:

Av:  Fredrik Sahlin
  • 12 Years A Slave kommer inte att bidra positivt till julstämningen. Regissören Steve McQueen kom från konstvärlden och har på senare år gett oss hårda och fullständigt kompromisslösa dramer om sexmissbruk (Shame) och IRAs Bobby Sands hungerstrejk (Hunger) och nu kommer han med en svidande berättelse från 1800-talets USA där en fri svart man kidnappas och säljs som slav i Södern. Det är hårt men smärtsamt sevärt. (Bio 20/12)
  • Wolf of Wall Street. Martin Scorsese tar vid i början av januari med ett epos om finanskris och rovkapitalism med Leonardo DiCaprio i huvudrollen som den ökända börshajen Jordan Belfort som vältrade sig i makt, droger och kvinnor. Och pengar. Det ska bli intressant att se hur filmmakarna tacklar det faktum att dramat bygger på den omtalat svinaktiga Belforts egen självbiografi. Sympatierna lär ju inte kunna ligga hos honom, men samtidigt ska de få oss att vilja följa hans person i nästan tre timmar… (Bio 10/1)
  • Last Stop Fruitvale Station. Det här dramat om hur en ung oskyldig svart man, Oscar Grant, skjuts till döds av polisen, hyllades på anrika Sundance-festivalen. Filmen har redan åkt ärevarv runt jordens alla festivaler, innan den nu slutligen kommer hit. Den själfulla filmen följer Oscar genom hans sista dag i livet, som avslutas brutalt på titelns tunnel­banestation. Inget överraskande slut alltså, men en djupt engagerande väg dit. (Bio 3/1)
  • Alan Partridge: Alpha Papa. Steve Coogan har efter lång och trogen humortjänst på senare år blivit ett välbekant namn, inte minst genom sin medverkan i SVT-sända tv-serien The Tripdär han tillsammans med en komiker­kollega äter och tjötar sig genom den engelska landsbygden. I Alpha Papaåteruppväcker han sin gamle Alan Partridgekaraktär och slänger in honom i en gisslankomedi. Det här är en chansning, men Steve Coogan brukar ju liva upp de flesta sammanhang, få levererar torra oneliners som han. Det kanske kan bli lite kul i jul ändå. (Dvd 6/12)
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA