Annons:
Ledare
0 kommentarerTyck till!

Hårda tider på jobbet

Med den ekonomiska krisen som argument går arbetsgivarna till attack mot de anställdas trygghet. Jakten på super­arbets­kraften blir allt intensivare. Men priset är högt.

De har jobbat på Posten i Umeå i många år. De har rutin och erfarenhet av många olika arbetsuppgifter. Men nu vill arbetsgivaren säga upp dem, eftersom de inte är tillräckligt snabba på att skriva in de postnummer maskinerna inte klarar att läsa. Kraven är högt ställda – de anställda ska klara 26 brev i minuten. Det är inte svårt att förstå att äldre medarbetare kan ha svårt att hänga med i den takten.

När en trotjänare inte längre når upp till det allra högsta tempot kallas det "bristande kompetens". En skarp illustration av det hårdnande klimatet på våra arbetsplatser.

– Kraven på produktivitet ökar, ägaren vill ha ut mer vinst, konstaterar STs Mikael Andersson i detta nummer av ST Press.

Ägaren han talar om är svenska och danska staten. Som leds av politiker som talar om vikten av att äldre har möjlighet att stanna kvar i arbetslivet.

Det vore önskvärt att åtminstone de statliga företagen levde som regeringen lär.

I stället fortsätter arbetsgivarna sökandet efter superarbetskraften. När tiderna är kärva och konkurrensen hård säger man sig inte ha råd att ta individuella hänsyn. Det framstår som billigare att byta sina gamla medarbetare mot nya och flinka än att ge möjlighet till anpassade arbetsuppgifter eller fortbildning till andra sysslor.

För dem som inte platsar lär det inte bli lätt att hitta andra jobb.

Den ekonomiska krisen används som argument också för andra manövrar som slår mot de anställdas trygghet. ST Press har tidigare berättat om hur företaget Euromaint, som arbetar med underhåll av tåg, säger upp medarbetare som sedan ska hyras in från bemanningsföretag – för att minska de fasta kostnaderna. Och i ett reportage i detta nummer berättar två anställda vid Green Cargo hur krisen förvandlade deras fasta jobb till otrygga timanställningar med sämre villkor.

Sådana exempel visar att de lagar och regler om anställningsskydd som vi har på den svenska arbetsmarknaden i dag utgör ett väldigt bräckligt värn. Ändå fortsätter arbetsgivarorganisationerna tålmodigt att lobba för att skyddet ska luckras upp – just med argumentet att konjunktur och konkurrens kräver detta. Får man sin vilja fram hänger de anställda ännu lösare.

Facket tvingas kämpa för tryggheten på jobbet på flera fronter.
I förhandlingar på arbetsplatserna. I avtalsrörelsen, där krav nu ställs på att hindra arbetsgivare från att säga upp anställda för att sedan hyra in arbetskraft från bemanningsföretag. I samhälls­debatten, där fackliga före­trädare visar att argumenten för försämrat anställningsskydd inte håller.

Det är en viktig kamp. För i förlängningen hotar utvecklingen tryggheten för alla som inte tillhör en ung, frisk elit som varje dag presterar på topp. Kraven blir tuffare – och riskerar därmed att snabbt slita ut nya generationer av självuppoffrande, hårt arbetande anställda. Det är en misshushållning med människor i vinstintressets namn. Det är riktigt dålig ekonomi.

Alexander Armiento
chefredaktör

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.