Henrik Brandão Jönsson: Full fart framåt för Brasilien

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2009-10-20

IMF tror att Brasilien kommer att bli världens femte största ekonomi redan till 2016. Frilansjournalisten Henrik Brandão Jönsson skriver om det eviga framtidslandet.

Av:  Henrik Brandão Jönsson

Stranden i Copacabana var fullsmockad. Solen sken och inte en plats var ledig på uteserveringarna. Framför TV-skärmarna trängde klungor av brassar i landslagströjor. Det såg ut som en VM-final. Efter ett tag blev det tyst, mycket tyst. Det kändes som inför en avgörande straffläggning. Men i TV-rutan syntes en kostymklädd man som långsamt sprättade upp ett kuvert. Han läste innantill:

– Olympiska spelen år 2016 går till Rio de Janeiro!

Jublet bröt loss. Konfettin sprutade och gästerna på uteserveringarna kramade om varandra. Äntligen hade Brasilien fått sin internationella bekräftelse. Pensionären bredvid mig började gråta.

– Det här är det bästa som hänt mig sedan VM 1958, sa han och torkade tårarna.

— •l• —

Två timmar senare lutade sig landets president mot mikrofonen vid presskonferensen i Köpenhamn.

– Nu är vi inte längre ett andra klassens land, log Lula da Silva och väckte hela nationen.

Ända sedan femtiotalet har Brasilien kallats Fram­tidslandet. En del har sar­kastiskt döpt landet till Det eviga framtidslandet. Trots att Brasilien är världens fjärde största demokrati, med 200 miljoner invånare, har landets utveckling inte svarat mot förväntningarna. Giganten på södra halvklotet har aldrig lyckats göra sig hörd i internationella sammanhang. Men nu har något hänt. Först ska Brasilien arrangera fotbolls-VM 2014. Sedan blir det OS 2016 i Rio.

– Vi planerar redan att hoppa över 2015, skrattar min granne.

— •l• —

Även inom världspolitiken har Brasilien tagit ett kliv framåt. För åtta år sedan var landet ett av de mest skuldtyngda. I dag har Brasilien blivit en av världens kreditgivare. I början av oktober lånade den brasilianska centralbanken ut 72 miljarder kronor till Internationella valutafonden, pengar som ska användas till att få ordning på ekonomin i Europa och USA igen.

– Vi var det sista landet att drabbas av finanskrisen och är det första som tar oss ur den, säger landets populäre president.

På sju år har Lula lyckats förändra politiken som tidigare gjort den rike rikare och den fattige fattigare. För första gången sedan sextiotalet minskar nu inkomstklyftorna i landet. Den ökande inhemska konsumtionen och nya oljefynd i Atlanten gör att IMF tror att Brasilien kommer att bli världens femte största ekonomi redan till 2016.

Det kommer i så fall att inträffa när Rio arrangerar Sydamerikas första OS. Men det finns ett problem. Lulas andra mandatperiod går ut nästa år. Enligt grundlagen måste en ny president väljas. Själv vill Lula att folket ska rösta på hans stabschef, den före detta gerilladamen Dilma Rousseff. Men henne är det inte många som gillar. Hon anklagas för att vara bufflig. Och hennes motkandidat, mittenpolitikern José Serra, anses vara för tråkig.

Min granne är mer intresserad av en annan händelse nästa år.

– Vi ska vinna VM i Sydafrika. Festen måste fortsätta!

Henrik Brandão Jönsson
är frilansjournalist och bosatt i Rio de Janeiro sedan 2003. Våren 2010 utkommer han med boken »Fantasiön – ett reportage från Brasiliens hjärta«

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA