Insatser för äldre arbetslösa granskas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-12-09

Riksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.

Äldre arbetslösa har en svår situation på arbetsmarknaden, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Arbetslöshetstider kan bli långa och chanserna att hitta jobb små. Samtidigt finns en målsättning om att äldre ska arbeta längre. Därför inleder Riksrevisionen en granskning av om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning ger förutsättningar för att äldre arbetslösa ska kunna återgå i arbete.

De utmaningar som äldre arbetslösa möter på arbetsmarknaden gör att det kan bli svårt att nå regeringens mål om ett längre arbetsliv, skriver myndigheten. I förlängningen kan det också innebära att finansieringen av välfärden försvåras.

”Därför är det viktigt att äldre arbetslösa får ett bra stöd för att kunna återgå till arbete. Då måste regeringens och Arbetsförmedlingens styrning av arbetet med att stötta målgruppen vara ändamålsenlig”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i pressmeddelandet.

Riksrevisionen konstaterar att det finns stora samhällsvinster av ett längre arbetsliv och därför är det viktigt att äldre stannar kvar längre i arbetslivet. Det har genomförts ett antal reformer för att förverkliga ett längre arbetsliv. Riksdagen beslutade nyligen om att både lägsta ålder för att ta ut allmän pension samt rätten att kvarstå i anställning ska höjas.

Granskningen föranleds av indikationer på att varken regeringen eller Arbetsförmedlingen i sin styrning har fokuserat på gruppen äldre arbetslösa i någon större utsträckning under de senaste åren, skriver Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA