JO kritiserar Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2013-10-29

Med anledning av en händelse på Kronobergshäktet anser Justitieombudsmannen, JO, att Kriminalvården och Polisen måste göra upp om ansvaret när intagna behöver sjukvård.

En gripen man hade fått allvarliga skador i samband med ett lägenhetsbråk. Ändå tog det åtta timmar innan mannen, som hade inre blödningar och allvarliga skador på bukspottkörteln, fick läkarvård. Enligt mannens egen anmälan nonchalerades hans upprepade begäran om hjälp för sina skador.

”Det är allvarligt när en intagen anser sig ha blivit utsatt för dåligt bemötande och förödmjukande behandling av personal inom Kriminalvården. Intagna har rätt att bli behandlade med aktning för sitt människovärde”, skriver JO Elisabet Fura i sitt beslut.

Eftersom detaljerna om vad som förekommit under timmarna på häktet inte har kunnat klarläggas i utredningen, nöjer sig JO med att kritisera bristerna i Kriminalvårdens dokumentation. Enligt häktets yttrande till JO har rutinerna nu ändrats så att varje kontakt med häktets sjuksköterska ska dokumenteras i den intagnes sjukjournal, även beträffande gripna och anhållna.

I sitt beslut förutsätter JO att Stockholmspolisen och Kronobergshäktet träffar en skriftlig överenskommelse om driften av häktesplatserna, bland annat avseende sjukvård för intagna. JO vill ta del av överenskommelsen och har för avsikt att följa upp ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA