Annons:
Joakim Medin är journalist och författare. Hans senaste bok Thailandssvenskarna utkom i september 2019.Bild:Kristian Borg.
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Joakim Medin: Osynliga offer för männens drömmar

Joakim Medin är journalist och författare. Hans senaste bok Thailandssvenskarna utkom i september 2019.

I en svenskägd bar i bordellstaden Pattaya berättade 47-årige Mats att det var det billiga sexet som hade fått honom att fastna för Thailand. Han hade tröttnat på att bjuda svenska kvinnor på dyra raggningsdrinkar. I Thailand kostade det bara några hundralappar att köpa sex av de fattiga kvinnorna i prostitution. Vilket paradis!

När Mats inledde en relation med en prostituerad kvinna upptäckte han något ännu bättre: han fick en helt otrolig uppassning. Kvinnan bäddade hans säng, lagade hans mat och hämtade vatten när han var törstig. Mats kände att han blev behandlad som en riktig man.

"Det har jag upplevt även när jag hälsat på kamrater som har thailändska brudar hemma i Sverige. De är som svenska tjejer brukade vara fram till för 50, 60 år sedan", sade han till mig.

Nu hade Mats sökt uppehållstillstånd åt sin "flickvän" så att hon skulle kunna resa till Sverige och bli hans sambo. Hans avsikt var att bygga ett hem med starkare traditionella könsroller, för att bekämpa det han tyckte var ett "vänsterfeministiskt PK-samhälle" i Sverige.

Under 2018 och 2019 har jag arbetat undercover i Thailand för att samla material om svenska manliga sexköpare till min ­reportagebok Thailandssvenskarna. Jag mötte många män som resonerade som Mats och som även de letade flickväns­material.

Sedan millennieskiftet har antalet thailändska så kallade "importfruar" ökat stadigt. Thailand ligger på tolfte plats på listan över ursprungsländer för utrikes födda i Sverige. Migrationen därifrån är unik både för att den i hög utsträckning går till Sveriges glesbygder och för att hela 78 procent av invandrarna är kvinnor.

Under mitt arbete berättade socialtjänstarbetare och kvinnojourer om de problem som kan drabba dessa kvinnor. Sveriges kvinnojourer har gett hjälp åt tusentals "importfruar" som blivit illa behandlade och tvingats sköta om männen som hushållerskor. Thailand är det vanligaste ursprungslandet. Kvinnorna har ofta hindrats från att lära sig svenska och att etablera sig i samhället. De har utsatts för våld när männen blivit missnöjda med deras arbetsinsatser och när de inte levt upp till männens förväntade kvinno­ideal. Många har kastats ut på gatan.

Kvinnorna har ofta bristfällig kunskap om sina rättigheter. Eftersom de är anhörig­invandrare omfattas de inte av lagen om etableringsinsatser och får inte automatiskt någon kurs i samhälls­orientering. De deltar i mindre utsträckning än andra nyanlända i SFI-kurser.

Naturligtvis finns det många exempel på lyckliga thai-svenska förhållanden. Många av kvinnorna har fått ett gott liv i Sverige. Men både kvinnor som själva misshandlats, och människor i civilsamhället som mött dem, har berättat att det finns många offer som ännu är osynliga. De förtjänar mer uppmärksamhet av samhället och av myndigheter – liksom de män som satt i system att hämta hem kvinnor att utnyttja.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.