Kriminalvårdare åtalas för tjänstefel

KRIMINALVÅRDEN2012-12-17

En kriminalvårdsinspektör vid häktet i Bomhus utanför Gävle har åtalats för tjänstefel. Enligt åtalet fick en fånge sitta häktad sex dagar längre än han borde.

En intagen vid häktet i Bomhus hade överklagat en tingsrättsdom till Svea hovrätt. När domen från hovrätten meddelades fastställdes hans strafftid på åtta månader, men varken kansliassistenten eller kriminalvårdsinspektören på häktet i Bomhus observerade att strafftiden räknats ihop med häktningstiden i samband med ett annat brott som den häktade tidigare dömts för. Enligt hovrätten skulle han därför kunna bli villkorligt frigiven redan en vecka innan domen föll.

Men eftersom personalen på häktet i Bomhus inte observerat att straffen skulle samordnas släpptes inte den intagne omedelbart. Först sex dagar senare, när den intagne själv klagade och hävdade att han borde släppas fri, upptäcktes missen.

Kriminalvårdens ansvarsnämnd beslutade i maj i år att åtalsanmäla den ansvariga kriminalvårdsinspektören. Åklagarmyndigheten i Gävle har nu väckt åtal och tingsrätten kommer att pröva om försummelsen är så grov att den ska betraktas som tjänstefel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA