Kriminalvårdare får JO-kritik

KRIMINALVÅRDEN2012-08-28

En anställd kriminalvårdare vid anstalten Fosie i Malmö får kritik av JO efter att bland annat ha kallat en intagen för ”luffare”. Anstaltsledningen ser ett samband med den slimmade personalorganisationen på anstalten.

Enligt anmälan till Justitieombudsmannen, JO, har kriminalvårdaren vid flera tillfällen förra vintern använt grova uttryck mot de intagna. Förutom uttrycken ”luffare” och ”blattar” ska han ha sagt ”djävla neger”. När kyrkans luciatåg skulle besöka anstalten, ska kriminalvårdaren enligt anmälan ha sagt att det var Ku Klux Klan som var på besök, men att det inte fanns anledning att vara rädd.

Kriminalvårdaren själv säger sig inte känna igen uttalandet om Ku Klux Klan, och förnekar att han använt orden blattar och djungelmänniskor. Däremot medger att han har använt begreppet ”luffare” och uppmanat de intagna att ”inte uppföra sig som idioter”. Han säger också att han ibland uttrycker sig klumpigt och att han kommer att uttrycka sig annorlunda i fortsättningen ”för att undvika missförstånd”.

En kollega till mannen har vittnat om att kriminalvårdaren är en ”bra människa”, som dock kan uttrycka sig på sätt som kan uppfattas klumpigt.

JO skriver i sin bedömning att hon har förståelse för att anställda inom Kriminalvården kan hamna i pressade situationer, som kan göra det svårt att behålla sitt lugn. Men, skriver JO, det är av största vikt att kriminalvårdarna alltid uppträder sakligt och på ett sätt som inger förtroende och aktning. JO vill också understryka vikten av att de anställda bemöter de intagna ”med aktning för deras människovärde”. Kriminalvårdarens uppträdande är olämpligt och att han förtjänar kritik, skriver JO.

Anstaltsledningen uppger att händelserna kan bero på bristande förståelse för anstaltens arbetssätt. Ledningen tror att det också kan finnas ett samband med den ”slimmade personalsituationen” och avsaknaden av gemensamma arbetsplatsträffar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA