Kritik mot polis och åklagare

RIKSREVISIONEN2010-05-27

Polis och åklagare är för dåliga på att se till att mindre allvarliga brott utreds och leder till åtgärder. Riksrevisionen anser att fler civila utredare skulle behövas.

Riksrevisionen har granskat hur polis och åklagare hanterar de så kallade mängdbrotten – till exempel stölder, skadegörelse och lindrigare misshandel. Enligt rapporten är handläggningstiderna långa, andelen uppklarade ärenden låg och resultaten varierar stort över landet.

Enligt polisen är antalet mängdbrott cirka 1,1 miljoner per år. Det motsvarar nio av tio av alla polisanmälda brott. Mängdbrotten måste därför ses som en kärnuppgift för polis och åklagare, anser Riksrevisionen. Hanteringen av mängdbrott kostar polisen cirka 3,3 miljarder kronor per år, en tredjedel av det totala anslaget.

Riksrevisionen konstaterar att civila utredare inte rekryteras i någon nämnvärd utsträckning, trots att de ses som en tillgång inom polisen. Regeringens uppsatta mål om 20 000 poliser riskerar att motverka möjligheten att rekrytera civila utredare. Enligt Riksrevisionen kan sådan detaljstyrning av personalstyrkans omfattning och sammansättning få konsekvenser för effektiviteten i verksamheten.

Det finns många olika brottstyper under rubriken mängdbrott, men gemensamt är att de har relativt lågt straffvärde och är enkla att utreda, enligt rapporten. Ändå tar de lång tid för polisen att hantera. Den genomsnittliga utredningstiden för en misshandel som inte är grov är 117 dagar. Både offer och misstänkta får vänta, och de som begått brott kan fortsätta begå brott då reaktionerna uteblir eller försenas. Samtidigt kan brottsoffret uppleva att det som hänt dem inte tas på allvar. Det finns alltså en risk att medborgarna tappar förtroendet för rättsväsendets förmåga att fullgöra de uppgifter det fått av riksdagen och regeringen, skriver Riksrevisionen.

”Regeringen och myndigheterna har hittills inte gjort tillräckligt för att lösa problemen i hanteringen av mängdbrott. Det gäller inte minst polisen. Det är angeläget att det nu vidtas åtgärder som ger resultat”, säger riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA