Kroppsvisitation fråga för ansvarsnämnd

KRIMVÅRD2005-10-24

JO riktar allvarlig kritik mot en kriminalvårdare, sedan hon utan laglig grund genomfört en kroppsvisitation av en besökare på häktet. Ärendet överlämnas till kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

Kroppsvisitationen gjordes då en flickvän till en intagen kom för att besöka honom i häktet. En första visitation genomfördes genom att kvinnan fick gå igenom en metalldetektor, som inte gav något utslag. När hon bad att få ta sin ytterjacka med sig in, undersöktes även den med detektorn. Då den gav utslag undersöktes jackans fickor och personalen hittade en plastpåse med narkotika.

Hittade ingenting

Då beslutade befälet om kroppsvisitation och kvinnan informerades om att en sådan var en förutsättning för att ett besök skulle kunna tillåtas. Ingenting påträffades vid kroppsvisitationen.

Den häktade anmälde händelsen till JO, som konstaterar att kroppsvisitation bara får genomföras om skälen för åtgärden väger tyngre än intrånget i den personliga integriteten. I det här fallet var det redan uppenbart att besöket inte skulle tillåtas, sedan man påträffat narkotika och tillkallat polis. Dessutom fick enligt häktets regler inte vakthavande befäl fatta beslut om kroppsvisitation – ett sådant beslut får bara fattas av kriminalvårdschef i beredskap.

Teg om beslutet

Dessutom har vakthavande låtit bli att anteckna att kroppsvisitation genomförts i sin rapport om det inträffade.

JO ser mycket allvarligt på det inträffade och menar att vakhavande befäl genom att fatta beslut om kroppsvisitation och därefter underlåta att rapportera det åsidosatt sina skyldigheter i anställningen och överlämnar sitt beslut till Kriminalvårdsstyrelsens personalansvarsnämnd för prövning av disciplinansvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA