Lågt förtroende för bankerna

DEBATT2005-10-18

Jag anser med stor bestämdhet att det krävs betydligt större konkurrens bland landets banker. Som det nu är förekommer små variationer bankerna emellan. Inlåningsräntan är näst intill obefintlig. Bankernas skyhöga avgifter i olika former är beklämmande när man samtidigt ser vilka fantastiska vinster som redovisas från samtliga större banker.

Den välkände politikern Gunnar Emanuel Sträng startade i mitten på 60-talet Post- och Kreditbanken för att få till stånd konkurrens gentemot Wallenbergsimperiets dominans. Vad har det blivit av detta under årens gång? Någon större skillnad råder inte i dag mellan Nordea, kvarlevan från gången tid, och de övriga affärsbankerna, med hemvist på den politiska högerskalan. Så här kan vi inte ha det, brukar min dotter säga när något ska ändras. Så är det också med bankernas förehavanden. Det krävs ändringar med bland annat större konkurrens.

Därutöver undrar jag i vilken mån det går att ha förtroende för bankerna. Vems tjänare är bankpersonalen? Är det kunden i första hand eller är det att se till att affärerna görs på ett sådant sätt att banken kammar hem det mesta. Därtill kanske den egna börsen får tillskott? För min del tycker jag att det är en synnerligen viktig fråga att bringa dagsljus omkring. Hyser nämligen den tron att det var helt annorlunda i ens unga dar. Då var nog den objektiva tilltron till bankväsendet betydligt större än vad det är idag. 80-talet förskräcker nog fortfarande till sina delar. De många rapporterna om bland annat missriktad rådgivning talar för att det inte är tillfredsställande i det här avseendet.

Kanske vi kunder är allt för snälla och beskedliga när det gäller frågor av det här slaget. Banken har redan i initialskedet av ett ärende ett visst övertag, i varje fall på det psykologiska planet. Vi kunder har i allmänhet inte den kunskap som krävs för att kunna sätta emot och på så sätt stå på sig i den förhandling, uppgörelse, som ska komma till stånd. Kunskap är ju som bekant makt.

Därför tilltalas jag av förslaget att låta statliga SBAB få visa vad de kan åstadkomma när det gäller att få en ökad konkurrens i bankvärlden. Här torde det i första hand bli fråga om in- och utlåning. Ett problem som kan uppstå är väl att alla ännu inte har tillgång till och den kunskap som behövs för att arbeta över Internet, vilket med största sannolikhet blir kontakten med banken. Förhoppningen den här gången på en ny bank är kanske större än när Coop Forum och några till skulle starta ny bank, som aldrig kom till stånd.

Bengt Ödén

Pensionerad ST-medlem

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA