Annons:
800 000 statsanställda i USA har inte fått någon lön i januari.Bild:Getty Images
USA
Nyhet
AVMartin Gelin0 kommentarerTyck till!

Längsta myndighetskrisen i USAs historia

Myndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.

Emily Ross arbetar på en statlig myndighet i Washington och är en av de 800 000 som inte fått någon lön utbetald i januari. Hon har precis köpt ett hus tillsammans med sin man i en förort utanför Washington DC och nu oroar de sig över hur de ska kunna betala av bostadslånet.

– När vi köpte hus planerade vi förstås för att betala av det med två inkomster. Just nu har vi bara min mans inkomst. Det funkar den här månaden, men om krisen fortsätter vet jag inte vad vi ska ta oss till, säger Emily Ross.

Myndighetskrisen är nu den längsta i USAs historia. En stor del av de federala myndigheterna har tvingats stänga, eftersom Donald Trump inte kan få kongressen att godkänna finansieringen av en gränsmur mot Mexiko. Den 14 januari slog krisen rekordet från 1996, då myndigheterna förblev stängda under 24 dygn.

Fortsätter krisen i ytterligare två veckor kommer nästan en miljon amerikaner att gå utan lön även nästa månad.

Totalt är det över 800 000 statsanställda som drabbats direkt av krisen. 420 000 av dem fortsätter jobba, utan betalning. 380 000 får inte jobba och får inte heller betalt.

Alla ska dock få retroaktiv lön när myndigheterna öppnar igen, men det ser ut att dröja.

Konsekvenserna av krisen har blivit tydliga över hela USA.

Det är kaos på många stora flygplatser, med timslånga köer då säkerhetspersonal stannat hemma från jobbet. Piloter har varnat för att flygsäkerheten kan äventyras. Åtminstone sju personer har hittills dött i nationalparker då säkerhetsvakter inte längre är på plats.

En landsomfattande våg av vandalisering och förstörelse har också drabbat nationalparkerna. I Joshua Tree i Kalifornien har flera bilar lämnat vägarna och kört ner de unika, utrotningshotade träden som gav parken sitt namn.

Men den mest alarmerande konsekvensen är de hundratusentals familjer i USA som nu oroar sig för hur de ska betala vardagens omkostnader när lönen inte kommer. I ett fall tvingades en kvinna välja att sluta betala av sitt bostadslån för att kunna köpa insulin för sin diabetes. Facket för offentligt anställda, AFGE, har nu stämt Vita huset för att deras agerande innebär att hundratusentals amerikaner blir utan lön.

Utanför Washington DC har Emily Ross börjat ge pianolektioner i villaförorten där hon bor, för att dra in lite pengar i väntan på att krisen ska lösa sig. Det har också blivit ett sätt att fördriva tiden i väntan på att hon ska kunna återvända till jobbet.

– Det är så ovant för mig att inte vara på jobbet. Jag saknar den sociala gemenskapen där. Det är bra att jag får in en liten slant på pianolektionerna, men om det här fortsätter hamnar vi i rejäl knipa.

Hon tycker att det är särskilt frustrerande att det inte finns något vettigt skäl till myndighetskrisen.

– En kollega skrev precis på Facebook att det här känns som en betald semester, men det håller jag inte alls med om. Jag kan inte åka på semester för vi kan kallas tillbaka till jobbet vilken dag som helst. Den osäkerheten är det värsta. Och det är så irriterande att presidenten gör det här av skäl som jag inte alls håller med om. Det finns ingen vettig orsak till den här krisen, säger Emily Ross.

Sedan myndigheterna stängts har Donald Trump gjort sitt bästa för att lägga skulden på Demokraterna. Men majoriteten av det amerikanska folket anser att det är presidentens fel.

I en färsk opinionsmätning uppger 63 procent att de stödjer demokraternas förslag att öppna myndigheterna igen, utan att finansiera gränsmuren. Bara 30 procent ger Donald Trump sitt stöd.

Stängningen av statsapparaten verkar även ha skadat presidentens popularitet. Enligt CNN är det nu 37 procent av amerikanerna som har förtroende för Trump, en nedgång från 42 procent förra månaden.

– Jag känner mig så ambivalent för jag vill inte att demokraterna ska ge med sig, men samtidigt vill jag att krisen ska lösas. De första veckorna var jag så orolig och låg sömnlös på nätterna. Nu känner jag mig uppgiven. Det finns inget jag kan göra för att lösa det här så jag försöker bara bita ihop och hålla ut, säger Emily Ross.

Emily Ross är ett fingerat namn. Personen vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Bli den första att tycka till!
POLISEN/KRIMINALVÅRDENNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu gör ett försök att vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det leder till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, uppger Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde inte tillräckligt för att utreda anklagelser om trakasserier mellan kolleger på ett lokalkontor, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett beslut.
ArbetsförmedlingenNyhetYlva Johansson har nominerats till posten som Sveriges EU-kommissionär och kommer med stor sannolikhet att lämna jobbet som arbetsmarknadsminister. Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmdlingen, säger till Publikt att han hoppas att tillsättningen av en ny minister ska gå fort.
ArbetsmarknadNyhetTvå av tre i åldersgruppen 18-29 år tror att de kommer att byta karriär under sitt liv. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts av Omställningsfonden. För att möta förändringen på arbetsmarknaden lanserar fonden tre reformförslag.
FörsäkringskassanNyhetRiksrevisionen ska granska hur Försäkringskassan arbetar med förebyggande sjukpenning och arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Trots att forskning visar att dessa insatser kan vara effektiva används de i låg utsträckning, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
MigrationsverketNyhetFör ett år sedan avskedades Daniel López från Migrationsverket, där han varit anställd i över 30 år. Men i juli ogiltigförklarade Arbetsdomstolen, AD, avskedet och nu är han tillbaka på jobbet.
ArbetsmarknadNyhetArbetsförmedlingen rustar ned sina insatser för arbetssökande kraftigt, visar en genomgång i Dagens Nyheter. Antalet anställda har minskat med en femtedel, 130 lokalkontor lagts ner och budgeten för privata aktörer har minskat med 40 procent.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har gett Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i uppdrag att följa upp och utvärdera den reform om förstärkt rehabilitering för återgång i arbete som trädde i kraft 1 juli 2018.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.