Annons:
800 000 statsanställda i USA har inte fått någon lön i januari.Bild:Getty Images
USA
Nyhet
AVMartin Gelin0 kommentarerTyck till!

Längsta myndighetskrisen i USAs historia

Myndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.

Emily Ross arbetar på en statlig myndighet i Washington och är en av de 800 000 som inte fått någon lön utbetald i januari. Hon har precis köpt ett hus tillsammans med sin man i en förort utanför Washington DC och nu oroar de sig över hur de ska kunna betala av bostadslånet.

– När vi köpte hus planerade vi förstås för att betala av det med två inkomster. Just nu har vi bara min mans inkomst. Det funkar den här månaden, men om krisen fortsätter vet jag inte vad vi ska ta oss till, säger Emily Ross.

Myndighetskrisen är nu den längsta i USAs historia. En stor del av de federala myndigheterna har tvingats stänga, eftersom Donald Trump inte kan få kongressen att godkänna finansieringen av en gränsmur mot Mexiko. Den 14 januari slog krisen rekordet från 1996, då myndigheterna förblev stängda under 24 dygn.

Fortsätter krisen i ytterligare två veckor kommer nästan en miljon amerikaner att gå utan lön även nästa månad.

Totalt är det över 800 000 statsanställda som drabbats direkt av krisen. 420 000 av dem fortsätter jobba, utan betalning. 380 000 får inte jobba och får inte heller betalt.

Alla ska dock få retroaktiv lön när myndigheterna öppnar igen, men det ser ut att dröja.

Konsekvenserna av krisen har blivit tydliga över hela USA.

Det är kaos på många stora flygplatser, med timslånga köer då säkerhetspersonal stannat hemma från jobbet. Piloter har varnat för att flygsäkerheten kan äventyras. Åtminstone sju personer har hittills dött i nationalparker då säkerhetsvakter inte längre är på plats.

En landsomfattande våg av vandalisering och förstörelse har också drabbat nationalparkerna. I Joshua Tree i Kalifornien har flera bilar lämnat vägarna och kört ner de unika, utrotningshotade träden som gav parken sitt namn.

Men den mest alarmerande konsekvensen är de hundratusentals familjer i USA som nu oroar sig för hur de ska betala vardagens omkostnader när lönen inte kommer. I ett fall tvingades en kvinna välja att sluta betala av sitt bostadslån för att kunna köpa insulin för sin diabetes. Facket för offentligt anställda, AFGE, har nu stämt Vita huset för att deras agerande innebär att hundratusentals amerikaner blir utan lön.

Utanför Washington DC har Emily Ross börjat ge pianolektioner i villaförorten där hon bor, för att dra in lite pengar i väntan på att krisen ska lösa sig. Det har också blivit ett sätt att fördriva tiden i väntan på att hon ska kunna återvända till jobbet.

– Det är så ovant för mig att inte vara på jobbet. Jag saknar den sociala gemenskapen där. Det är bra att jag får in en liten slant på pianolektionerna, men om det här fortsätter hamnar vi i rejäl knipa.

Hon tycker att det är särskilt frustrerande att det inte finns något vettigt skäl till myndighetskrisen.

– En kollega skrev precis på Facebook att det här känns som en betald semester, men det håller jag inte alls med om. Jag kan inte åka på semester för vi kan kallas tillbaka till jobbet vilken dag som helst. Den osäkerheten är det värsta. Och det är så irriterande att presidenten gör det här av skäl som jag inte alls håller med om. Det finns ingen vettig orsak till den här krisen, säger Emily Ross.

Sedan myndigheterna stängts har Donald Trump gjort sitt bästa för att lägga skulden på Demokraterna. Men majoriteten av det amerikanska folket anser att det är presidentens fel.

I en färsk opinionsmätning uppger 63 procent att de stödjer demokraternas förslag att öppna myndigheterna igen, utan att finansiera gränsmuren. Bara 30 procent ger Donald Trump sitt stöd.

Stängningen av statsapparaten verkar även ha skadat presidentens popularitet. Enligt CNN är det nu 37 procent av amerikanerna som har förtroende för Trump, en nedgång från 42 procent förra månaden.

– Jag känner mig så ambivalent för jag vill inte att demokraterna ska ge med sig, men samtidigt vill jag att krisen ska lösas. De första veckorna var jag så orolig och låg sömnlös på nätterna. Nu känner jag mig uppgiven. Det finns inget jag kan göra för att lösa det här så jag försöker bara bita ihop och hålla ut, säger Emily Ross.

Emily Ross är ett fingerat namn. Personen vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Bli den första att tycka till!
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.
ArbetsmiljöNyhetDet behövs stora utbildningssatsningar för att klara företagshälsovårdens behov av kompetensförsörjning, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, i en ny rapport.
BrottslighetNyhetKnappt 450 personer har dömts till 1 100 år i fängelse sedan 2014. Det är resultatet av tolv myndigheters samverkan mot den organiserade brottslighet, som nu redovisas i en ny rapport.
StatsbudgetenNyhetSom väntat får inte Arbetsförmedlingen något extra tillskott i regeringens vårändringsbudget, som presenterades på onsdagen. Kriminalvården får inte de medel myndigheten begärt och satsningen på att bygga ut högskolan försenas. Däremot får Regeringskansliet mer pengar och fri entré på statliga museer återinförs.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har fått fram 53 nya arbetstillfällen i Kiruna. Satsningen är en del av kompensationen för avvecklingen av statliga Radiotjänst som läggs ned 2020, rapporterar P4 Norrbotten.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionens granskningar av regeringen och myndigheterna leder till resultat. Det visar myndigheten i sin årliga uppföljningsrapport.
POSTNORDNyhetPå koncernstyrelsens initiativ får Postnords vd Håkan Ericsson och finanschefen Gunilla Berg lämna sina jobb med omedelbar verkan. ”ST ställer sig bakom beslutet”, säger STs vice avdelningsordförande Per-Åke Alenius.
StatsförvaltningNyhetRiksdagens konstitutionsutskott, KU, granskar nu hur det gick till när de två generaldirektörerna Ann-Marie Begler, Försäkringskassan, och Ulla Sandborgh, Svenska kraftnät, fick lämna sina myndigheter. På måndagen höll utskottet två förhör.
SkogsstyrelsenNyhetEfter avslutade förhandlingar står det klart att totalt 38 tjänster försvinner på Skogsstyrelsen. Det är klart färre än de 124 som varslades. ”Arbetsgivaren tog i uppåt”, säger Royne Andersson, STs avdelningsordförande.
JÄMSTÄLLDHETNyhetGenom en ny handbok vill Sveriges kvinnolobby driva på för förbättrad jämställdhet i arbetslivet via kollektivavtal. ”Vår bild är att kollektivavtalen skulle kunna användas betydligt mer än man gör i dag”, säger Jenny Andersson på Sveriges kvinnolobby.