Annons:
800 000 statsanställda i USA har inte fått någon lön i januari.Bild:Getty Images
USA
Nyhet
AVMartin Gelin0 kommentarerTyck till!

Längsta myndighetskrisen i USAs historia

Myndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.

Emily Ross arbetar på en statlig myndighet i Washington och är en av de 800 000 som inte fått någon lön utbetald i januari. Hon har precis köpt ett hus tillsammans med sin man i en förort utanför Washington DC och nu oroar de sig över hur de ska kunna betala av bostadslånet.

– När vi köpte hus planerade vi förstås för att betala av det med två inkomster. Just nu har vi bara min mans inkomst. Det funkar den här månaden, men om krisen fortsätter vet jag inte vad vi ska ta oss till, säger Emily Ross.

Myndighetskrisen är nu den längsta i USAs historia. En stor del av de federala myndigheterna har tvingats stänga, eftersom Donald Trump inte kan få kongressen att godkänna finansieringen av en gränsmur mot Mexiko. Den 14 januari slog krisen rekordet från 1996, då myndigheterna förblev stängda under 24 dygn.

Fortsätter krisen i ytterligare två veckor kommer nästan en miljon amerikaner att gå utan lön även nästa månad.

Totalt är det över 800 000 statsanställda som drabbats direkt av krisen. 420 000 av dem fortsätter jobba, utan betalning. 380 000 får inte jobba och får inte heller betalt.

Alla ska dock få retroaktiv lön när myndigheterna öppnar igen, men det ser ut att dröja.

Konsekvenserna av krisen har blivit tydliga över hela USA.

Det är kaos på många stora flygplatser, med timslånga köer då säkerhetspersonal stannat hemma från jobbet. Piloter har varnat för att flygsäkerheten kan äventyras. Åtminstone sju personer har hittills dött i nationalparker då säkerhetsvakter inte längre är på plats.

En landsomfattande våg av vandalisering och förstörelse har också drabbat nationalparkerna. I Joshua Tree i Kalifornien har flera bilar lämnat vägarna och kört ner de unika, utrotningshotade träden som gav parken sitt namn.

Men den mest alarmerande konsekvensen är de hundratusentals familjer i USA som nu oroar sig för hur de ska betala vardagens omkostnader när lönen inte kommer. I ett fall tvingades en kvinna välja att sluta betala av sitt bostadslån för att kunna köpa insulin för sin diabetes. Facket för offentligt anställda, AFGE, har nu stämt Vita huset för att deras agerande innebär att hundratusentals amerikaner blir utan lön.

Utanför Washington DC har Emily Ross börjat ge pianolektioner i villaförorten där hon bor, för att dra in lite pengar i väntan på att krisen ska lösa sig. Det har också blivit ett sätt att fördriva tiden i väntan på att hon ska kunna återvända till jobbet.

– Det är så ovant för mig att inte vara på jobbet. Jag saknar den sociala gemenskapen där. Det är bra att jag får in en liten slant på pianolektionerna, men om det här fortsätter hamnar vi i rejäl knipa.

Hon tycker att det är särskilt frustrerande att det inte finns något vettigt skäl till myndighetskrisen.

– En kollega skrev precis på Facebook att det här känns som en betald semester, men det håller jag inte alls med om. Jag kan inte åka på semester för vi kan kallas tillbaka till jobbet vilken dag som helst. Den osäkerheten är det värsta. Och det är så irriterande att presidenten gör det här av skäl som jag inte alls håller med om. Det finns ingen vettig orsak till den här krisen, säger Emily Ross.

Sedan myndigheterna stängts har Donald Trump gjort sitt bästa för att lägga skulden på Demokraterna. Men majoriteten av det amerikanska folket anser att det är presidentens fel.

I en färsk opinionsmätning uppger 63 procent att de stödjer demokraternas förslag att öppna myndigheterna igen, utan att finansiera gränsmuren. Bara 30 procent ger Donald Trump sitt stöd.

Stängningen av statsapparaten verkar även ha skadat presidentens popularitet. Enligt CNN är det nu 37 procent av amerikanerna som har förtroende för Trump, en nedgång från 42 procent förra månaden.

– Jag känner mig så ambivalent för jag vill inte att demokraterna ska ge med sig, men samtidigt vill jag att krisen ska lösas. De första veckorna var jag så orolig och låg sömnlös på nätterna. Nu känner jag mig uppgiven. Det finns inget jag kan göra för att lösa det här så jag försöker bara bita ihop och hålla ut, säger Emily Ross.

Emily Ross är ett fingerat namn. Personen vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Förslaget ska närmast godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
DiggFördjupningNär den nya myndigheten Digg ska samordna arbetet med att göra statsförvaltningen digital är det inte de statsanställdas it-arbetsmiljö som har högsta prioritet. Men generaldirektören Anna Eriksson konstaterar att frågan ändå är viktig: »Vi måste bygga system som är ändamålsenliga för att få ut nyttan av dem.«
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.
KonkurrensverketNyhetRiksrevisionen har inlett en granskning av Konkurrensverkets tillsynsverksamhet. Syftet är att granska om konkurrens- och upphandlingstillsynen sker effektivt och om myndighetens ingripanden är välgrundade.
PensionsmyndighetenNyhetJustitieombudsmannen, JO, har inlett en granskning av Pensionsmyndighetens ”okända” mejllåda. Samtidigt har JO upptäckt att den egna myndigheten har e-postadresser med 2 400 mejl från sju år som inte besvarats, skriver Dagens Nyheter.
UtrikesförvaltningenNyhetEn lokalanställd vid den svenska ambassaden i Teheran lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om ett asylsökande par i Sverige, uppger SVT. Händelsen har utretts av utrikesdepartementet.
InformationssäkerhetNyhetVarningen för att ha känsliga uppgifter i utlandsägda molntjänster har väckt mycket diskussion på myndigheterna, säger Daniel Melin på Statens inköpscentral. Inom kort ska han presentera en förstudie om säkra och lagliga webbaserade kontorsstöd i offentlig verksamhet.
ArbetsrättNyhetEuropaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen har preliminärt enats om ett nytt direktiv om tydligare och mer förutsägbara arbetsvillkor inom EU. TCO välkomnar överenskommelsen.
FörsäkringskassanNyhetRegeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att tillhandahålla säker it-drift till andra myndigheter. Nu efterlyser Försäkringskassans it-chef tydligare besked om vilka som ska omfattas.
SkogsstyrelsenNyhetSkogsstyrelsen har varslat om uppsägning av 124 anställda runt om i landet. Varslet är en direkt följd av minskade anslag i 2019 års budget och minskade uppdrag till myndigheten.
MigrationsverketNyhetEn handläggare vid Migrationsverket har anmälts till personalansvarsnämnden sedan hen i ett e-postmeddelande begärt 100 000 kronor i ersättning av en asylsökande. Handläggaren uppger att det var avsett som ett skämt.
Svenska kraftnätNyhetUlla Sandborgh, chef för Svenska kraftnät, avgår efter de missförhållanden som avslöjats vid myndigheten. Regeringen kritiserar henne för brister i säkerheten i myndighetens verksamhet.
BOLAGSVERKETNyhetFör Bolagsverkets anställda kom arbetsgivarens varsel som en överraskning, enligt STs avdelningsordförande Marica Hammarlund. ”Det är förstås jättetråkigt. Just nu är det ändå ganska lugnt, jag tror att informationen inte riktigt har sjunkit in än”, säger hon.
Statens institutionsstyrelseNyhetArbetsmiljöverket kräver snabba åtgärder för att minska riskerna för personalen när tvångsvårdade får ökad tillgång till internet. Annars hotar ett vite på 100 000 kronor. Bakgrunden är att personal trakasseras på sociala medier.
KriminalvårdenNyhetEtt växande underskott är orsaken till att Kriminalvården nu dragit i gång ett stort sparprogram. Myndigheten har inte gett besked om personalneddragningar, men enligt STs avdelningsordförande Per Sunneborn går det inte att spara på annat än personalkostnader.
ArbetsmarknadNyhetTrots att det finns tecken på en inbromsning i konjunkturen har arbetskraftsbristen inom staten ökat under hösten jämfört med våren 2018. Det visar Arbetsgivarverkets nya konjunkturbarometer.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket stoppar utbetalningar till Errin-programmet, som syftar till att stödja asylsökande som frivilligt återvänder till hemlandet. Stoppet omfattar samarbetet med en lokal organisation i Afghanistan.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, har inlett en kartläggning av i vilken utsträckning myndigheter som är skyldiga att bedriva internrevision använder ledningssystem för sin ekonomistyrning.
StatsförvaltningNyhetSedan valet har inga nya myndighetschefer tillsatts, eftersom övergångsregeringen avstått från att fylla vakanserna. I dag saknar elva myndigheter en ordinarie högsta chef. På Regeringskansliet vill man inte svara på hur snabbt nya myndighetschefer kan vara på plats.
Bolagsverket NyhetBolagsverket har i dag varslat 40 anställda om uppsägning. Orsaken är att man behöver spara pengar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
LöneutvecklingNyhetSTs medlemmar på myndigheterna har haft en god löneutveckling de senaste två åren, visar statistik från förbundet. Snittökningarna ligger klart över avtalens miniminivåer.
JämställdhetNyhetMän hindras ofta av informella kulturer på arbetsplatsen från att ta föräldraledigt. Ett skäl är att de inte vill vålla problem för kolleger som får ”täcka upp”, enligt forskning vid Göteborgs universitet.