Annons:

Lekar i jul – det kan bli asakul

Skinka, Kalle Anka och lutfisk i all ära. Om ni vill hålla på riktiga jultraditioner är det gamla jullekar som gäller.

Mycket av det vi förknippar med julen – gran, tomte, julklappar, lucia med mera – är produkter av 1800- och 1900-talen. Överklassen härmade sina sociala motsvarigheter på kontinenten. Bara sakta sipprade de nya sederna ut till gemene man.

Vad som däremot är riktigt gammalt är jullekarna. Äldre än julen själv kanske. Långt innan kyrkan hade bestämt att Jesus föddes den 25 december vill vi gärna tro att våra asatroende förfäder rumsterade om ordentligt kring vintersolståndet.

I Nordisk familjebok från 1910 omtalas att jullekar i "gamla tider öfvades vida mer, än fallet är i våra dagar, såväl av de bildade klasserna, som af gemene man. Lekarna är i allmänhet gamla, en del till och med från hednatiden."

Blindbock hos Gustav III

När drottning Kristina och den blivande Karl X Gustav firade jul i Uppsala 1651 lekte de "kungaleken" skriver Olof Rudbeck i sin Atlantica, "hvarhvid", omtalar uppslagsverket, "Rudbeck själv var en herde med skalmeja" (skalmeja=medeltida träblåsinstrument).

Under det glada 1600-talet, påpekar Peter Englund i Den oövervinnlige, var det stora fester med lekar och upptåg som gällde: man umgicks inte i mindre grupper. Umgänget var mer bullrigt och burleskt än diskret och disciplinerat.

"Om kvällen, när hela hovet var vid gott humör, skulle jullekar lekas; man började med blindbock och fortsatte med låna eld", skrev en hovman om julen hos Gustav III.

Komiker inför rätta

Om överklassen var mottaglig för nya seder förändrades däremot allmogens jul knappt alls före det förra sekelskiftet. Tiden mellan Lucia och Tjugondedag Knut var en tid då mycket av det arbetet gick på sparlåga. Förberedelserna inför storhelgen bröts emellanåt av mindre begivenheter som "Lill-jul", Lucia och Tomasdagen.

Juldagen firades normalt lugnt medan de stora upptågen och festerna sparades till annandagen och mellandagarna.

Då anordnades "lekstuga" eller "julstuga" med ringdans och långdans, observera utan gran. Lekarna gick ofta ut på att para ihop flicka och pojke som i "Flickan hon går i ringen" och "Viljen i veta och viljen i förstå, hur bönderna brukar så havre".

Mest var det ungdomar, drängar och pigor, som festade. Ofta hade de ridit runt i trakten på vilda staffanståg och tiggt mat och dryck till sin fest.

Upptågen uppskattades inte alltid av överheten. "Julstugorna" förbjöds. Upprepade gånger dessutom, så förbuden tycks inte ha haft någon större effekt, anar Jan-Öjvind Swahn i Den svenska julboken.

Myndigheternas motvilja mot alltför roligt julfirande fick även de kända komikerna Thor Modéen och John Wilhelm Hagberg erfara så sent som 1936 när de dömdes av Stockholms tingsrätt till 75 kronor i böter. De båda lustigkurrarna hade dristat sig till att, på själva juldagen, framkalla munterhet under en matiné i gamla Sportpalatset. Ett vittne omtalade under rättegången att han visserligen inte uppfattat en av Modéens repliker, "men av publikens sätt att reagera hade vittnet förstått att det hade varit något verkligt roligt".

Lekar – men barnförbjudna

Att lekar är något som bara angår barn är ett ganska nytt påfund. När bokhandlare Nils Wilhelm Lundequist 1833 gav ut boken med den stiliga titeln Den muntre gästen i sällskaps- och familjekretsar eller Vald samling av alla slags Sällskaps- och Jullekar, Pantutlösningar, Charader, Logogryfer, Anagrammer, Gåtor, Gåtfrågor, Sällskapsspel med Kort, Nativiteter, m.m. var det vuxenvärlden han vände sig till.

I den behändiga boken redogörs för hundratals lekar, bland dem flera som leks än i dag; som blindbock i många varianter, hela havet stormar och säcklöpning. Den senare leken är, får vi veta "…ganska nöjsam, emedan de flesta af de kapplöpande falla omkull under vägen, och kunna ej så hastigt hjelpa sig upp, då bruket af armarne är mycket hindrat."

Bokhandlare Lundequist ger inte mindre än 65 förslag till pantutlösningar, det vill säga straff eller påföljder för dem som förlorar någon lek eller tävling.

Uppgifterna kunde kräva både fantasi och skådespelarförmåga. Man kunde få likna någon av de medtävlande vid en blom- eller en fågelart eller hålla ett förlovningstal över en man och en kvinna i sällskapet.

Eller så fick man "plocka persilja". Så här gick det till: "Tillhör panten en herre, så går han till ett fruntimmer och säger till henne: Jag – plockar – persilja. Vid hvarje ord gifver han en kyss. Tillhör panten ett fruntimmer, så gör hon detsamma med en herre."

Förutom "persilje-kyssen" räknas också "kapuciner-kyssen", "kloster-kyssen" och "kyssa dörren" upp som exempel på pantutlösningar.

Blått öga, brutna armar och ben

Den muntre gästen har nog stadsbefolkningen som målgruppen. På landet kunde det gå mera våldsamt till. Olof Rudbeck igen:

"Karllekarna hålls tämligen hårda än i dag, så att mången får utstå både blått öga och brutna armar och ben, dock inte som fordom. De som i dag hållas är dessa: Nappa stek, blindbock, mussla sko, tämja stutar, torka malt, rida till kungs, sko blacka, dra gränja, spänna kyrka, Mig möter med hundra stöter, Marcus vill du ha dask, segla till Tyskland, stå i så, krypa till krysset och många andra, som förrättas med hugg och slag, dock måttligen. Om jag här skulle beskriva dem alla så bleve därav en hel bok."

De "karllekar" som Rudbeck så förtjust räknar upp (visst drömmer han sig tillbaks till en stormig, gången ungdom!) är egentligen inte bara jullekar. Många av dem var utelekar för året om-bruk. Men eftersom det främsta – eller kanske det enda – julpyntet i bondehemmen var seden att strö halm på golvet – upp till ett sex tum tjockt lager – så passade de våldsamma lekarna nu bra inomhus också. Man föll ju i alla fall mjukt.

En lekfull jul tillönskas er alla – med eller utan persiljekyssen.

Läs också: Jullekar att prova själv

Bli den första att tycka till!
SkatteverketNyhetSkatteverket planerar att koncentrera sin arkivverksamhet till Härnösand. Det innebär att 20 till 30 statliga tjänster flyttas från framför allt Stockholm till orten.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen återupprättar fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. Det beslutade myndighetens styrelse i dag.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten för att ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida när det gäller föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har svarat på kritiken, håller inte med och pekar på flera åtgärder.
​SEXTRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier. Som inspiration kan man vända blickarna mot Kanadas fackföreningsrörelse, skriver juristen och förra Jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena idé.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och föreslår att mannen avskedas.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på vissa tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering tyckte facket som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
SCBNyhetI en rapport till regeringen konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB, att påverkan på arbetskraftsundersökningarna, AKU, har varit stor och allvarlig på grund av bristande kvalitet i SCBs underlag.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.