Linus Fremin: Feminismen har blivit en privatsak

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2010-11-09

Feminism har blivit ett individuellt ansvar, något man kan deklarera i statusraden på Facebook. Men om vi ska få ett jämställt samhälle måste vi åter och kollektivt göra det privata politiskt, skriver frilansjournalisten Linus Fremin.

Jag och Göran Persson delade en tanke i slutet av 1990-talet. Mitt tonåriga målbrottsjag och Sveriges statsminister hade vanligtvis inte mycket gemensamt, men vi var båda starkt influerade av vår samtid när vi nästan samtidigt deklarerade att vi var feminister.

Då i slutet av 1990-talet var det just feminist alla skulle vara. Nästan alla politiker, från både höger och vänster, förklarade att de minsann också ville kämpa mot könsorättvisorna och deras partier skrev in det tidigare så farliga f-ordet i sina partiprogram i hopp om att locka nya väljare.

                                                           — •l• —

Det var tider det. För nu, tio år senare, verkar feminismen ha tappat all sin forna stjärnglans. Politiker, samhälls­debattörer och väljare har visat ett allt större ointresse för att ens lyfta jämställdhetsfrågorna de senaste åren.

Förklaringen till det ligger nog i att feminism helt enkelt inte ses som politik i samma utsträckning som tidigare. För när jämställdhetsfrågor diskuteras numera är det påfallande ofta utifrån ett liberalt perspektiv där det individuella ansvaret betonas mer än hur vi genom kollektiva politiska lösningar kan göra skillnad.

Det är nästan lite komiskt att feminismen, som av 1970-talets vänsterinriktade kvinnorörelser gjorde det privata politiskt, nu själv har blivit något privat. Något som man formulerar för sig själv och inte tillsammans i ett politiskt kollektiv.

För jag tror inte att det skulle vara färre som vill ha ett jämställt samhälle nu än för tio år sedan. Det handlar snarare om att människors missnöje över samhällets tillstånd inte längre leder dem till en kollektiv systemkritik i samma utsträckning som tidigare.

                                                               — •l• —

Folk som har tröttnat på att kämpa mot de strukturella orättvisor som feminismen har synliggjort vänder sig i stället till det som de ser som mer möjligt att förändra: sig själva och sin närhet. Det blir viktigare att betona ansvaret för den egna tillvaron än att prata om kollektiva problemlösningar.

I och med denna liberala utveckling ses inte feminism som en självklar grund för politisk handling, utan snarare som något man kan deklarera i statusraden på Facebook.

För mig, som gärna vill se ett jämställt samhälle under min livstid, är detta en oroande utveckling. För jag är övertygad om att det krävs mer kraftfulla aktioner än en Facebook-uppdatering för att på allvar göra de feministiska sakfrågorna politiskt ofrånkomliga igen.

Det krävs politisk mobilisering inom och över blockgränserna, fler högljudda och organiserade feministiska debattörer och en växande gräsrotsrörelse. Det krävs att vi kollektivt, precis som generationerna före oss, gör det privata politiskt igen. Att vi gör feminismen politisk igen.

För det är endast tillsammans som vi kan krossa illusionen om det jämställda samhället och i stället börja
skapa ett på riktigt.

Linus Fremin är frilansjournalist och bloggare.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA