LO-fack vill låna till investeringar

EKONOMI2015-01-19

Låg inflation och hög arbetslöshet kräver framtidsinvesteringar. Det hävdar fem fackordföranden i en debattartikel i Dagens Nyheter. Det är dags att skrota överskottsmålet i statens finanser, skriver de.

Fackförbundsordförandena Mikael Johansson, Målarna, Johan Lindholm, Byggnads, Magnus Pettersson, Fastighets, Janne Rudén, Seko, och Jonas Wallin, Elektrikerna, skriver i sin debattartikel att den svenska statsskulden är låg i en internationell jämförelse. Därför finns det anledning att låna till investeringar i bostäder och infrastruktur.

”Regeringen borde i det här läget initiera en offentlig diskussion om hur det framtida budgetpolitiska ramverket ska se ut. Genom ett mål om budget i balans i stället för i överskott skulle välbehövliga resurser frigöras för satsningar på välfärd, bostäder och infrastruktur. I denna offentliga diskussion bör regeringen välkomna en diskussion om ett investeringsmål”, skriver de.

De fem ordförandena vill att staten satsar 19 miljarder kronor årligen på nybyggnation och renovering av bostäder. Dessutom vill de att anslagen till vägar och järnvägar ökas med nio miljarder kronor varje år:

”Totalt handlar detta om investeringar i mångmiljardklassen. Investeringarna i statsbudgeten måste, enligt oss, på bostads- och trafikinfrastrukturområdena öka med totalt 28 miljarder kronor per år. På tio år handlar alltså detta om drygt 280 miljarder kronor. Dessa pengar kommer vi aldrig att kunna frigöra ur statsbudgeten. De måste hämtas från annat håll.”

Med stöd av dessa 28 miljarder kronor från staten kan 170 000 nya jobb skapas. Finansieringen bör ske genom lån och höjda skatter. Den faktiska kostnaden för investeringarna kommer att bli mycket lägre än det nominella beloppet, skriver de fem LO-förbundsordförandena:

”Regeringen måste återkomma med en strategi för hur det framtida investeringsbehovet ska mötas. Då måste detta enkla samband mellan utgifter för det löpande och investeringar i det långsiktiga vara klarlagt och uppenbart.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA