Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Medici, trulli och Modiano

De ligger i stora travar på mitt nattduksbord, invaderar mina drömmar, hotar att välta och väcka mig ur sömnen. Det är höst nu och dags för sakprosa, facklitteratur.

Medici av Göran Hägg är en både elegant och lite förutsägbar historia om den berömda släkten, som verkade i Florens från 1400-talet till 1700-talet. Släkten var stenrik och styrde stora delar av det som i dag är Italien. Vi möter dem ständigt, framför allt i museernas konstskatter. Som mecenater till renässan­sens stora konstnärer avbildades medicierna ofta. Men familjen har också en blodig historia. Mordet i katedralen följs av mordet i sängkammaren. Jag som alltid önskar få veta mer om kvinnorna, letar utan framgång efter den inflytelserika Katarina av Medici, men hon får inte mer än en rad här och en rad där. Än en gång är det männens historia som har skrivits. (Norstedts)

Husmoderns död och andra texter av Sara Danius är ett rikt urval roliga essäer som rör sig fritt mellan högt och lågt, precis som bra essäer helst ska. Här finns många namn på både författare och filosofer som jag inte känner till, men min aptit retas och jag vill gärna gå vidare och få veta mer om dem alla. Man kan ibland tänka att Danius skrivit sina roliga texter påtänd av något, men inser att det är så hon fungerar, i den fria associationens svall. Hon sitter i Svenska Akademien och det är jag glad för. Jag skulle gärna haft med henne på en öde ö, eller åtminstone haft henne som bordssällskap – så rolig, kvick och kunnig är hon, att man nästan själv känner sig intelligent. (Albert Bonniers förlag)

Byggandet vid Medelhavet av Barbro Santillo Frizell kastar jag mig över, främst för att få veta mer om de märkliga byggnaderna trulli, som bara finns i Apulien i södra Italien. Det är toppiga stenhus som i dag ses som en stor sevärdhet. Vi får veta ganska väl hur dessa trulli är uppbyggda och en del om deras historia, men det stora mysteriet, gåtan varför denna typ av byggnader enbart finns just här, förblir obesvarad. Historiker kan fortfarande bara spekulera över hur länge denna speciella byggnadsform har funnits, kanske ända sedan förhistorisk tid. (Carlsson bokförlag)

Dora Bruder av Patrick Modiano är en 118 sidor lång historia för den som är mer sugen på en roman än facklitteratur. Den är till synes enkel och opretentiös, som en grå vardagskappa. Men magin finns, inte så mycket i själva berättelsen, som har omtalats så många gånger förr, utan i författarens blick på det han berättar, i glappet mellan då och nu. Jag jublade över Modianos nobelpris. Lilla smycket har jag skrivit om tidigare, den finns ännu starkt i mitt medvetande. Det kommer Dora Bruder också att göra. (Elisabeth Grate bokförlag, översättning Madeleine Gustafsson)

  

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.