Annons:
Arbetsmiljöverket har i dag två kontor på Kungsholmen i Stockholms innerstad. I november slås de ihop i en ny lokal i Solna, som är en tredjedel mindre till ytan sett. På bilden kontoret i Hornsberg på Kungsholmen.Bild:Mostphotos
ARBETSMILJÖVERKET
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Mindre yta när Arbetsmiljöverket flyttar

När Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.

Två kontor blir ett när Arbetsmiljöverket flyttar från Kungsholmen i Stockholms innerstad till ett nytt kontor i Solna i november 2020. De 330 anställda kommer att sitta i en lokal som är strax under 6 000 kvadratmeter stor, i stället för som i dagsläget då de båda kontorens totala yta ligger på över 9 500 kvadratmeter.

– Om man tittar på helheten så står stora delar av lokalerna halvtomma flera dagar i veckan. Med tanke på det är det ganska naturligt med en mindre yta, säger Marita Jonsson, ordförande för ST inom Arbetsmiljöverket till Publikt.

Kontraktet skrevs på strax innan julledigheten, och det är ännu inte bestämt exakt hur kontoret kommer att utformas.

– Det som är viktigt nu är att man får schysta arbetsplatser och bra med konferenslokaler för att det här ska bli bra, säger Marita Jonsson.

I nuläget är tanken att det ska vara mindre öppna kontorslandskap där personalen har fasta platser. Men det kan bli aktuellt med en helt eller delvis aktivitetsbaserad lösning, enligt Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

– Lokalen är utformad på det sättet att vi kan välja att gå in i båda lösningarna, säger han till Publikt.

STs Marita Jonsson betonar att personalen har vitt skilda arbetsuppgifter, och att en aktivitetsbaserad lösning sannolikt passar vissa yrkesgrupper bättre än andra.

Forskning pekar på att aktivitetsbaserade kontorslösningar kan innebära arbetsmiljörisker, och vissa i personalen har haft synpunkter på att Arbetsmiljöverket eventuellt ska införa aktivitetsbaserat kontor, enligt källor till Publikt.

– Det finns forskning som visar på nackdelar och det finns den som visar på fördelar. Jag vet att det finns olika synpunkter inom verket och jag tycker att det är en styrka. Det är naturligt att det har kommit upp en diskussion, säger Håkan Olsson.

Evelyn Morales Zárate Svedendahl, huvudskyddsombud på myndigheten, bekräftar att det har funnits ett motstånd från delar av personalen mot flytten. Inte bara gentemot eventuella aktivitetsbaserade lösningar, utan även mot lokaliseringen i Solna och den minskade ytan.

Inom några veckor ska skyddsorganisationen och arbetsgivaren mötas för att börja arbetet med att riskbedöma alternativen för respektive avdelning, enligt henne.

– Alla jobbar inte på samma sätt. Det finns delar av verksamheten som behöver mer lugn än andra på grund av arbetsuppgifterna, säger Evelyn Morales Zárate Svedendahl.

Hyresavtalet för det nya kontoret i Solna löper över sex år och årshyran sänks från runt 19,3 miljoner kronor till 17,5 miljoner kronor i och med flytten. En kostnadssänkning som motiverar en minskad yta per anställd, menar Håkan Olsson.

– Det tycker jag. Vi har gjort en skattning att om vi skulle sitta kvar i befintliga lokaler skulle en hyresökning bli minst 12 procent eller ännu mer. I ett sådant läge hade vi suttit i större lokaler med betydligt högre kostnader, säger han.

Arbetsmiljöverket kommer att flytta in i de nya lokalerna i mitten av november.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.