Annons:
Gästkrönika
Krönika
AVNiklas Ekdal0 kommentarerTyck till!

Niklas Ekdal: På tröskeln till det glada tjugotalet

Historien kan hjälpa oss att undvika de värsta dumheterna i framtiden, skriver journalisten och författaren Niklas Ekdal i en krönika.

På tröskeln mellan två decen­nier, tiotal och tjugotal, är det frestande att blicka bakåt för vägledning om vad som komma skall. Historien rimmar snarare än upprepar sig, men kan hjälpa oss att undvika de värsta dumheterna framöver.

Vissa epoker känns särskilt relevanta. Folkvandringstiden är ett exempel, med tanke på vilken betydelse migration har fått. Inom en snar framtid bor det fler människor längs Nilen än i hela Ryssland. Krig, klimatförändringar och befolkningstillväxt ställer Europa inför målkonflikter utan perfekta lösningar. Medborgerliga rättigheter mot mänskliga rättigheter.

Ingen har formulerat en coolare hållning än Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel: "Wir schaffen das." Vi klarar det.

En annan parallell är trettioåriga kriget, som dödade en tredjedel av den tyska befolkningen, inte minst på grund av den svenska inblandningen. Väpnade konflikter är det största av alla hot, lätta att starta men svåra att avsluta.

En konsekvens av 1600-talets maraton­krig blev det westfaliska systemet, en världsordning av suveräna nationalstater. Många av dagens problem – klimathot, kapprustning, förtryck av minoriteter – hänger samman med denna splittring. ­Internationellt samarbete är enda lösningen, och EU det skinande föredömet.

I spåren av växande populism refereras ofta till 1930-talet. Ett antal hårdföra ledare världen över har förvisso skapat något som liknar personkult – Trump, Putin, Netanyahu, Bolsonaro, Orbán, Erdoğan – men de politiska omständigheter som födde Mussolini, Franco och Hitler var trots allt annorlunda.

En mer klargörande jämförelse är kanske med förra sekelskiftet, när filosofen Friedrich Nietzsche förkunnat att "Gud är död". Snabb industrialisering, urbanisering och globalisering skapade en skuggsida av rotlöshet och rädsla. Inte heller vår tids enorma materiella framsteg verkar kunna fylla det existentiella tomrummet i förändringarnas kölvatten.

Med ett nyhetsflöde som konsekvent fokuserar på det negativa måste man orka vända perspektivet. På det hela taget lever vi i ett mirakulöst välfungerande samhälle, just tack vare ackumulerad historisk erfarenhet, ständiga förbättringar efter tidigare kriser.

Få saker är viktigare i det avseendet än en effektiv och korruptionsfri statsförvaltning. Riksrättsförhören i USA och turbulensen kring Arbetsförmedlingen i Sverige har påmint oss om den saken. Förtroende tar århundraden att bygga men går fort att slösa bort.

På 1800-talet var svenska tjänstemän duktigt korrupta. I dag skulle irakier, greker och venezuelaner ge vad som helst för Sveriges myndighetskultur. Väl värd att värna när vi går in i det glada tjugotalet.


Niklas Ekdal är journalist, programledare och författare.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.