Ny strategi för digitalisering

REGERINGEN2011-12-22

Regeringen har fastställt en nationell digitaliseringsstrategi för de 23 myndigheter som arbetar med att digitalisera kulturarvet.

De 23 myndigheter och institutioner som omfattas av strategin Digit@lt kulturarv ska ta fram planer för hur de ska arbeta med att digitalisera och tillgängliggöra sina arkiv, samlingar och bibliotek. Riksarkivets samordningssekretariat, Digisam, ska ta fram allmänna råd hur myndigheterna kan prioritera i digitaliseringsarbetet. Digisam ska också följa upp och utvärdera arbetet med strategin.

”Ett av de nationella kulturpolitiska målen är att främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas. Den digitala tekniken är ett viktigt instrument för att uppfylla målet och bidrar samtidigt till att kulturarvet görs synligt och tar plats på fler platser i samhället”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

En viktig utgångspunkt för strategin är att uppfylla de åtaganden som Sverige gjort om det europeiska digitala biblioteket Europeana.

Digit@lt kulturarv

 

De 23 myndigheter som berörs av Digit@lt kulturarv är:

Kungliga biblioteket

Statens konstråd

Riksarkivet

Institutet för språk och folkminnen

Riksantikvarieämbetet

Statens historiska museer

Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde

Moderna museet

Livrustkammaren med Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet

Naturhistoriska riksmuseet

Statens maritima museer

Statens försvarshistoriska museer

Statens museer för världskultur

Arkitekturmuseet

Statens musikverk

Stiftelsen Arbetets museum

Stiftelsen Nordiska museet

Stiftelsen Tekniska museet

Stiftelsen Skansen

Riksutställningar

Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Talboks- och punktskriftsbiblioteket

Forum för levande historia

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA