Ny utbildning i psykiatri

VÅRD2005-11-22

I november inleddes förberedelserna för en ny högskoleutbildning i psykiatrisk vård av psykiskt sjuka som begår brott, är kraftigt utagerande och missbrukare.

Av:  Gunilla Mosén

Planen är att högskolorna i Vänersborg, Sundsvall och Malmö från 2007 ska erbjuda dels en tvåårig grundutbildning dels kompetenshöjande kurser. Testutbildningar startar redan höstterminen 2006.

Initiativet kommer från den nationella psykiatrisamordnaren Anders Milton.

Efter en rad allvarliga våldsbrott i början av 2000-talet, bland annat mordet på utrikesminister Anna Lindh, tillsatte regeringen den nationella psykiatrisamordnaren, som bland annat utreder behoven av kompetensutveckling hos personal som i olika sammanhang möter psykiskt sjuka som begår brott.

Högskolorna ska erbjuda tre typer av utbildning.

Grundutbildningen kommer enligt ett alternativ att fördela de 80 högskolepoängen så att ett år, alltså 40 poäng, blir ett gemensamt grundår och resterande 40 poäng ger en specialinriktning. Enligt det andra alternativ som övervägs blir 60 poäng gemensamma för alla och 20 poäng specialisering.

Redan anställda skötare, vårdare, behandlingsassistenter, undersköterskor med flera kommer att erbjudas kompetenshöjande kurser.

Högskoleutbildad personal som socionomer, arbetsterapeuter, lärare och sjuksköterskor utan specialistkompetens i psykiatri ska erbjudas spetskompetens inom områden som juridik, olika myndigheters ansvar, bemötande och samtalsmetodik.

Projektledare är Per-Åke Warg i Vänersborg, en kommun som profilerar sig som högskolecentrum för personal inom kriminalvård, ungdomsvård och rättspsykiatrisk vård.

En projektgrupp har bildats med cirka 15 personer från rättspsykiatrin, Kriminalvårdsstyrelsen KVS, Statens institutionsstyrelse SIS och Vänersborgs kommun, bland andra de två professorerna i rättspsykiatri, Sten Levander i Malmö och Henrik Belfrage i Sundsvall.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA