Otrevligt brev från a-kassan

DEBATT: INSÄNT2003-12-12

Som bekant har jag ett antal gånger skrivit insändare i tidningen där jag kritiserat och angripit det sätt som arbetslösa hanteras/bemöts med.

Jag har angett de regeländringar som skett och försökt belysa den oro och de problem detta medför. Däremot har jag inte angripit ST som förbund eller någon specifik a-kassa.

Jag har angripit SYSTEMET, och våra makthavare: Regering och Riksdag som med snusförnuft oftast, men inte alltid, ligger bakom dessa ändringar. Regeländringar kan förekomma på olika sätt i olika förbund. Det är viktigt att betona detta då jag vet att många arbetslösa i andra förbund upplever samma problem.

Men som arbetslös får man tydligen inte yttra sig i dagens Sverige. Jag har fått ett brev från SeA (Statstjänstemännens arbetslöshetskassa) där en tydligen icke läskunnig försäkringsansvarig skrivit till mig angående insändaren i Statstjänstemannen nr 13/2001.

I detta brev som inleds med: ”Du har i din insändare uttryckt kritik mot att reglerna för arbetslöshetsförsäkringen ändras ofta och enligt din uppfattning till de arbetslösas nackdel. Ändringarna som infördes i februari förra året var följder av riksdagsbeslut som SeA har svårt att påverka.” Slut citat.

Ja, men det är ju för bövelen detta jag försökt belysa i mina insändare!!

Denna person på SeA har tydligen tolkat och läst mina insändare helt ytligt och dragit upp i näsan ett aldrig gjort uttalande.

För att försöka smeta salva i mina sår avslutas brevet med beröm till mig för att jag trots de nya reglerna och min kritik ändå lyckats följa reglerna och skicka alla de intyg och andra papper som tydligen måste följa en arbetslös person. Vi             ses ju som mer eller mindre oärliga.

Får man som arbetslös i Sverige idag inte delta i den demokrati som ju ska råda?

Ska vi arbetslösa hålla käften och lida i det tysta?

Har denna person på SeA varit arbetslös någon gång i livet och fått vara delaktig i den förnedring som det innebär att vara arbetslös?

Troligen inte. Den/de människor som aldrig provat på att vara arbetslös kan inte i sina vildaste drömmar förstå vad detta innebär.

Men jag trotsar denna för mig okända lag och skriver vidare och försöker få alla medborgare i detta land att se och förstå hur det faktiskt förhåller sig.

Åter igen betonar jag att de regler och ändringar som sker oftast försvårar och verkar till den arbetslöses nackdel.

Jag är också medveten om att fusk tyvärr förekommer, men att det är en minoritet som förstör för alla. I brevet radas upp hur mycket pengar som betalas ut på felaktiga grunder. Beror det då bara på bedrägerier? Kan det möjligen vara så att många inte förstår eller känner till alla de ändringar som görs i regelverket?

Samkör dataregister från f-kassa, skattemyndighet m fl så hittas ju fuskarna. Är detta kränkande och ett hot mot integriteten?

Jag funderar nu på att gå vidare med detta ärende för att bevisa att yttrandefriheten bara gäller vissa och tydligen inte en arbetslös.

Jag har beslutat att inte namnge den person som sänt mig det nämnda brevet i denna insändare.

Anders Ljung
Härnösand

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA