I dag presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (th) en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Det blir Maria Mindhammar som tills nu varit överdirektör på myndigheten.
Bild: Regeringskansliet
I dag presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (th) en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Det blir Maria Mindhammar som tills nu varit överdirektör på myndigheten.

Överdirektören tar över Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-12-05

Maria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten.
”En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro”, säger hon.

Tidigare i dag beslutade regeringen att utse Maria Mindhammar till generaldirektör för den krisdrabbade Arbetsförmedlingen. Hon tillträder direkt.

– Det är med stor respekt jag åtar mig uppdraget, men att jag skulle vända ryggen åt det fanns inte, säger hon.

Maria Mindhammar tar över ledarskapet i en myndighet i stor förändring och vars framtid fortfarande är oklar. Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, ska förhandlingar om hur reformeringen av Arbetsförmedlingen ska se ut, inledas direkt efter nyår.

Maria Mindhammar konstaterar att myndigheten befinner sig i ett exceptionellt läge och att hon kommer att lägga stort fokus på att skapa arbetsro.

Hur ska du göra det?

– Det är en tuff utmaning. Oro handlar mycket om att man inte vet vad som ska hända framöver. I stora drag vet vi det i dag. Nu gäller det att tydliggöra rollen och skapa tro på myndigheten, säger hon till Publikt.

Den 18 december kommer regeringens regleringsbrev till Arbetsförmedlingen och där betonas att myndigheten måste stärka den lokala närvaron.

Enligt Maria Mindhammar kan det betyda justeringar i hur många kontor som ska läggas ner.

– När vi ser effekterna av nedskärningarna så kan vi landa i vissa justeringar. Men det handlar inte om att 132 kontor ska återöppnas.

Enligt Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är ett av Arbetsförmedlingens viktigaste uppdrag framöver att öka beslutskapaciteten.

På frågan om hur myndigheten ska klara det svarar Maria Mindhammar att produktionskapaciteten måste ses över.

– Det handlar om hur vi kan förenkla och koncentrera besluten, säger hon.

Ser du att ni kan behöva öka personalstyrkan igen?

– Just nu rekryterar vi på vissa håll, eftersom vi haft en ojämn uppsägning. Om vi sedan behöver rekrytera ännu fler är inte en fråga just nu.

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, välkomnar beskedet om att Maria Mindhammar blir ny generaldirektör.

– Jag tror att det är ett klokt val. Hon har insikt i vad som behöver göras, säger han.

Enligt Fredrik Andersson har Maria Mindhammar ett genuint intresse i myndigheten och dess personal.

– Under de år hon varit överdirektör tror jag inte att hon har missat ett enda samverkansmöte. Jag ser stor potential till en bra dialog framöver.

Nu hoppas han att Maria Mindhammar snabbt tar tag i kontorsfrågan och ger tydliga besked om hur många som ska läggas ner respektive bli kvar.

– Hon behöver också titta över våra resurser för att se hur vi kan organisera oss på bästa sätt. I dag haltar organisationen rejält.

Maria Mindhammar har arbetat som överdirektör på Arbetsförmedlingen sedan 2017. Hon har tidigare arbetat på Skattemyndigheten, Kronofogdemyndigheten och Skolverket. Hon är utbildad jurist och domare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA