Annons:
Pensionsmyndigheten
Nyhet
AVSusanne Eriksson0 kommentarerTyck till!

Rekordmånga samtal skapar hård press

Justitieombudsmannen, JO, har riktat allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten för orimligt långa kötider i telefon. ”Det är högt tryck, helt klart ansträngt”, säger Kristofer Dahlgren, som är huvudskyddsombud och ledamot i styrelsen för ST inom Pensionsmyndigheten.

I december fick Pensionsmyndigheten allvarlig kritik från JO för myndighetens bristande tillgänglighet och väntetider. Enligt JO hade Pensionsmyndigheten då satt som mål att ha en genomsnittlig kötid i telefon på 19 minuter.

Det är inte lämpligt, menade JO i beslutet, och skrev att ett mål som formuleras som ett genomsnitt kan leda till att väntetider som är oacceptabla ur ett förvaltningsrättsligt perspektiv godtas så länge tillräckligt många och korta väntetider väger upp.

Enligt huvudskyddsombudet Kristofer Dahlgren är trycket på medarbetarna fortfarande hårt, särskilt vad gäller frågor om bostadstillägg.

– Får man inte beslut försöker man höra av sig till myndigheten för att få besked om sitt ärende, säger han.

I januari noterades det högsta antal samtal under en dag sedan myndigheten startade sin verksamhet 2010.

– Det gjordes nästan 18 000 försök att nå oss. Det är väldigt många mer samtal än vad vi kan svara upp mot.

Kristofer Dahlgren anser att arbetsgivaren har gjort en del ansträngningar för att underlätta läget. Exempelvis har en hel del nya medarbetareman rekryterats.

– Men för bostadstillägg, exempelvis, tar det mellan sex månader och ett år och bli fullärd.

Han framhåller att det nu är viktigt att se till att man behåller personalen. Statligt anställda byter jobb oftare i dag än förr, och det ställer krav på arbetsgivaren, konstaterar Kristofer Dahlgren.

– Det tar lång tid att utbilda sig och när man väl är uppe i full produktion är det lätt att man inte blir sedd och uppskattad i sitt jobb. Det är då man ser sig om efter ett nytt. Arbetsgivaren behöver se över lön och villkor.

Pär Hedén är chef för kundmöte på Pensionsmyndigheten. Han säger att JO baserat en del av sin kritik på gamla siffror, och att det var synd att det inte framgick att läget förbättrats under hösten. Men han bekräftar att läget fortfarande är besvärligt.

Även om antalet inkommande samtal slog rekord i januari är antalet unika kunder inte lika många, ungefär hälften har ringt flera gånger, förtydligar han.

– Men realiteten just nu är att vi klarar av att besvara omkring 3 000 samtal om dagen. Vi är en bra bit ifrån att hinna med alla pensionärer och pensionssparare. Men det är ändå en förbättring, tack vare att vi har rekryterat mer personal. I ingången av hösten 2019 kunde vi besvara färre än 2 000 samtal.

Pensionsmyndigheten sätter också stort hopp till ett nytt handläggningssystem för bostadstillägg.

– Vi har precis driftsatt med goda resultat och fortsätter att ta i bruk systemet successivt. anken är att det ska bli enklare både för handläggarna och kunderna.

Han berättar de även gör olika typer av punktinsatser för att förbättra läget.

– I lördags hade vi en typ av e-posthackaton, då 80 anställda från samtliga kontor i landet tillsammans svarade på 3 000 e-postmeddelanden, på övertid.

Enligt Pär Hedén jobbar ledningen mycket med att kommunicera med de anställda.

– Budskapet till personalen är att de gör så gott de kan varje dag. Att vi inte lyckas ta hand om alla är ingen enskild handläggares fel. Vi undviker att jaga personalen att de bara måste jobba fortare. Vi är en bit ifrån när det gäller kapacitet, det vet alla ändå.

Bli den första att tycka till!
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.