Pensionsmyndigheten får kritik

PENSIONSMYNDIGHETEN2020-01-13
Pensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.

PRO har ilsknat till över de långa väntetiderna för att få svar på ansökningar om bostadstillägg, rapporterar Ekot. Det tar cirka fem månader att få svar på en ny ansökan om bostadstillägg och den som anmäler ändringar kan få vänta nio månader. PROs ordförande Christina Tallberg tycker att väntetiderna är oacceptabla:

”Det finns all anledning att vara mycket kritisk till de långa handläggningstiderna. Det har vi påtalat tidigare för att vi tyckte det var oacceptabelt lång tid för handläggningen”, säger hon till Ekot.

Antalet pensionärer som är berättigade till bostadstillägg väntas öka i år, sedan reglerna har ändrats så att fler av de fattigaste pensionärerna ska få stöd. Regeringen har avsatt tio miljoner kronor extra till Pensionsmyndigheten för att myndigheten skulle kunna anställa fler för att beta av köerna, uppger Ekot.

Nu kräver PRO att själva regelverket kring bostadstilläggen förenklas för att väntetiderna ska kortas.

”Utgångspunkten ska vara att man ska ha ett enkelt, tydligt system som ger besked snabbt och tydligt om jag har rätt till bostadstillägg eller inte”, säger Christina Tallberg till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.