Riksrevisonen granskar staten som förorenare

MILJÖ2016-04-18

Riksrevisionen ska granska hur staten hanterar mark som förorenats på grund av statlig verksamhet. Resultatet av granskningen presenteras i en rapport i oktober.

Landets länsstyrelser har genomfört en kartläggning som visar att det i dag finns minst 85 000 potentiellt eller konstaterat förorenade markområden i Sverige. Nästan var tionde förorenat markområde bedöms medföra stora eller mycket stora risker för människors hälsa och för miljön. Kostnaderna för sanering av mark riskerar att bli mycket höga, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Hur många av dessa områden som förorenats av statlig verksamhet är oklart och prioriteringen av vad som ska saneras påverkas av skillnader i riskbedömningar mellan olika myndigheter. Enligt Riksrevisionen finns det också tecken på att myndigheterna gör olika tolkningar av statens ansvar för sanering. Det finns ingen enhetlig syn på hur myndigheter ska redovisa och rapportera kostnader för sanering. Sådana faktorer kan försvåra bedömningar av i vilken ordning och takt sanering bör ske för att vara effektiv och kan även försvåra beräkningar av statens kostnader för sanering, konstaterar Riksrevisionen.

Granskningen ska undersöka förutsättningarna för en effektiv hantering av markområden som förorenats av statlig verksamhet. Syftet är också att undersöka riskerna för betydande statliga utgifter för sanering av sådan mark och om redovisningen och rapporteringen kring detta är transparent. Susanne Ackum är ansvarig riksrevisor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA