Annons:
Bild:Mostphotos
Återhämtning
Fördjupning
AVAlexander ArmientoSusanne Eriksson0 kommentarerTyck till!

Så fixar du vilan under semestern

Semester betyder förhoppningsvis vila. För att sommarledigheten ska ge ny energi finns det några saker som det är bra att tänka på.
 1. Avsluta jobbet
  Försök att i god tid göra en lista över det som måste klaras av innan semestern. Be chefen om hjälp att prioritera om tiden inte räcker. Skriv också en lista på vad du ska komma ihåg att göra efter semestern.

 2. Planera lagom
  Genom att planera ledigheten ökar känslan av kontroll och du kan påverka mängden aktiviteter, resor och besök. Men tänk på att alltför mycket planering också kan skapa stress.

 3. Koppla ned
  Stäng av mejl och jobbmobil och ta en ordentlig paus från jobbet. Om du småjobbar titt som tätt får du inte någon sammanhängande tid till återhämtning.

 4. Ta det lagom lugnt
  Fundera över vilka aktiviteter som ger dig mest återhämtning. Försök att ta dig tid att göra vilsamma saker – eller ingenting alls. Men att vara fysiskt aktiv kan också ge ny energi, särskilt om du sitter stilla mycket i vardagen.

 5. Fånga dagsljuset
  Forskning visar att dagsljus är viktigt för hälsa och välmående. Om du tillbringar dina arbetsdagar inomhus, passa på att vara ute under semestern.

 6. Prioritera sömnen
  Passa på att sova ordentligt under ledigheten. Sömn behövs för att hjärnan ska återhämta sig och bearbeta intryck. Under sömnen minskar också produktionen av stresshormonet kortisol.

Tuppluren har en lång historia
En tupplur är en kort vila. Forskning visar att en tupplur kan sänka blodtrycket och på så sätt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Lur har enligt Språktidningen använts i betydelsen "lätt sömn, kort slummer, blund" sedan 1700-talet. Tupplur är belagt sedan 1843 och syftar på den korta stund då tuppar, gärna på ett ben, står
och tar sig en lur.

Olika sysslor ger olika mycket kraft
Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet delar in hemma- och fritidsaktiviteter i olika typer, som har olika värde för vår återhämtning:

 • Pliktaktiviteter är arbetsrelaterade uppgifter hemma, som att betala räkningar och städa. Uppgifterna är en vanlig källa till stress och innebär ingen återhämtning.
 • Lågansträngningsaktiviteter kan vara att titta på tv, läsa en tidning, slöa på soffan. De antas vara av stor vikt för återhämtningen.
 • Sociala aktiviteter minskar belastningen och är kopplade till bättre återhämtning – med undantag för sådana sociala aktiviteter som man tvingas till mot sin vilja.
 • Fysisk aktivitet, exempelvis promenader och träning, stimulerar fysiologiska och psykologiska processer som gör att vi mår bra, visar forskning. Men för den som har ett fysiskt arbete eller är mentalt utmattad kan det vara bättre "att göra ingenting" under en tid, för att sedan övergå till lågintensiv aktivitet.
Bli den första att tycka till!
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighets chef? Publikt har hela listan.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.