Annons:
Bild:Janetta Nyberg
Semester
På jobbet
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Så släpper du jobbet på semestern

Arbete och fritid växer ihop allt mer. Många tycker att det är självklart att vara nåbar för jobbet även på semestern. Att bära med sig konto­ret vart man än åker kan ge en känsla av kontroll, men också ökad stress.

– Under semestern bör ditt eget välmående vara i centrum. Försök att lägga jobbet åt sidan, njut av friheten, bryt vardagsmönstret och lev ett annorlunda liv. Arbetar du i inomhusmiljö kanske du vill vara utomhus och vistas i naturen, men har du ett väldigt rörligt arbete kanske du vill ta det lugnt, säger Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet och expert på arbetshälsa.

Att göra »ingenting alls«, till exempel slappa i solstolen med en bok, är ingen dum idé, menar han.

– Men långresor kan dämpa jobbstressen, då förväntas du inte vara lika nåbar som i sommarhuset.

Constanze Leineweber är docent vid Stressforskningsinstitutet och fors­kar om stressen som konflikten mellan arbete och fritid skapar. Hon säger att det är viktigt att verkligen koppla av och helst släppa alla tankar på jobbet under semestern.

– Pröva att tillämpa lite KBT-terapi på dig själv. Vad är det värsta som kan hända om du inte kollar dina mejl eller ser om du har några missa­de samtal? Känner du ett väldigt tryck att vara nåbar kanske du ska prata med din chef och dina kolleger om situationen och fråga hur du ska hantera den.

Gunnar Aronsson menar att kravet på att vara nåbar under semestern inte enbart kommer från arbetsgivaren.

– Det kan uppstå en företagskultur där man förväntas svara i telefon och kolla mejl på kvällar och helger och det kan spilla över på semestern. I tider av nedskärningar på arbetsmarknaden vill anställda även kolla hur det går för projekt och bevaka sina intressen.

Det kan finnas situationer när det är viktigt att kolla mejl eller besvara jobbsamtal, menar Constanze Leine­weber.

– Allt behöver heller inte vara nega­tivt med det valet. Det kan vara ett glädjande besked du får eller en spännande artikel du vill läsa.

Hon råder anställda som inte kan eller vill släppa jobbet helt på semestern att sköta jobbärenden på en tidpunkt som omgivningen är införstådd med och tar hänsyn till.

– Tänk dock på att det är lätt att tiden vid datorn blir längre än planerat.

Bestämmer du dig för att vara uppkopplad under semestern är det ur hälsosynpunkt bäst att bestämma en skärmtid då du sitter vid datorn, kollar mejl och besvarar samtal.

– Tumma sedan inte på den regeln och åtgärda bara det som är akut, säger Gunnar Aronsson. I familjer kan det vara väldigt störande om en ägnar sig åt jobbsaker när man bestämt att semestern ska vara en tid av närvaro. Det kan störa relationen både till partnern och barnen och orsaka gräl.

Beslutet om du helt ska koppla bort jobbet eller vara uppkopplad då och då bör vara ditt eget. Men Constanze Leine­weber poängterar att det är arbets­givarens ansvar att se till så att anställda inte känner sig pressade att vara nåbara under sin ledighet.

– Människor försöker balansera sin tillvaro mellan arbetstid, egentid, tid med familj, tid med vänner och träningstid. Semestern behöver vara en frizon.

Gunnar Aronsson menar att när semestern nalkas är det lätt att varva upp och tänka på alla arbetsuppgifter som måste hinna bli klara.

– I sämsta fall kan du vara fylld av oro och utmattad när ledigheten börjar. Det kan ta flera dagar att stressa av och känna sig pigg igen.

För att undvika att hamna i en sådan situation gäller det att ta kontroll över sin semester.

– Planera inför ledigheten så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar, säger han. Tidspressen har ökat inom arbetslivet och det är fler deadlines i dag. Förbered chefer och kolleger på att du snart ska vara ledig, avsluta de ärenden du kan och förvissa dig om att någon tar över arbetsuppgifter när du är borta.

I en bra arbetsorganisation är ingen oumbärlig – det ska finnas en dubbelbemanning.

– Om det ska komma in en vikarie, hänvisa frågor till den personen och aktivera frånvarofunktionen på mejlen, säger Gunnar Aronsson.

– Fundera över om du verkligen behöver vara integrerad med jobbet under ledigheten. Under sommaren är det mer stiltje i arbetslivet och många mejl i inboxen kan slängas när du är till­baka.

4 råd inför semestern
  1. 1. Planera väl inför ledigheten, det kan minska stressen.
  2. 2. Tänk på att semestern är till för avkoppling, sträva efter att släppa jobbet.
  3. 3. Det bör finnas ett back up-system på arbetet.
  4. 4. Om du vill hålla kontakt med jobbet – avsätt en begränsad skärmtid och håll dig till den. 
Bli den första att tycka till!
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.