Satsa mer på att minska stressen i arbetslivet

LEDARE: LEDARE2018-06-07

På många arbetsplatser i landet förväntas allt färre anställda göra allt mer. Det är inte hållbart. Stressen skapar ohälsa. Nu krävs mer kraftfulla åtgärder från politiker och arbetsgivare.

Att vår arbetsmiljö påverkar hur vi mår är väl känt. Och många mår dåligt i dag. Sjukskrivningarna i stressrelaterade diagnoser har ökat under de senaste åren.

Sambanden är lätta att se. Ökande krav i arbetslivet skapar stress – och stressen på jobbet gör människor sjuka.

I detta nummer av Publikt berättar anställda vid Försäkringskassan om sin jobbvardag och om vad som skapar stress hos dem. De beskriver ett hårt styrt arbete och en pressad arbetssituation med små möjligheter till återhämtning. De efterlyser framför allt en bättre balans mellan krav och resurser.

Situationen är densamma på en mängd arbetsplatser. Det är hög tid att arbetsgivarna blir mer lyhörda för med­arbetarnas varningssignaler. Det går inte att hela tiden minska bemanningen och samtidigt tillföra nya arbetsuppgifter utan att det går ut över de anställda. Om inte arbetsbelastningen är rimlig lär andra åtgärder för att förbättra arbetsmiljön inte ha någon större effekt.

I detta nummer berättar Publikt också om ny forskning som sätter ljuset på de problem det alltmer gränslösa arbetslivet ger upphov till. Människor som upplever höga och ständigt ökande krav har med ny teknik fått möjlighet att arbeta var som helst, när som helst. Många har gjort det till en vana att göra extra arbetspass utanför kontorstid och får inte den återhämtning de behöver. Uttalade eller outtalade förväntningar på ständig tillgänglighet förstärker stressen.

Stressen i arbetslivet är ett stort problem och behöver diskuteras mer. ST drar nu i gång en kampanj för att uppmärksamma frågan, och öppnar bland annat en »stressjour« för att hjälpa utsatta medlemmar. Det är ett handfast sätt för facket att göra nytta. Men det fråntar inte politiker och arbetsgivare deras ansvar för att skapa en arbetsmiljö som inte gör männi­skor sjuka. Den andra delen av förbundets kampanj är därför mycket viktig – att ställa tydliga krav på förbättringar av arbets­miljön.

En utgångspunkt för fortsatt arbete kan vara den parts­gemensamma avsiktsförklaring som fack och arbetsgivare på det statliga området tecknade 2016. I den uttrycks en ambition att öka kunskaperna på området, bland annat genom att identifiera riskfaktorer och hitta åtgärder som kan motverka ohälsa och sjukskrivning.

Men, som medarbetarna på Försäkringskassan konstaterar, om stressen ska minska är en grundläggande förutsättning att resurserna matchar kraven. På myndighetens kontor i
Gårda norra i Göteborg har man jobbat hårt med arbetsmiljö­frågorna och fått ned sjuktalen en bit. Men för att komma längre skulle det behövas mer pengar – vilket vore en mycket lönsam investering. Som områdeschefen uttrycker det: »Då skulle jag i mitt uppdrag kunna skapa en än mer hållbar arbetssituation, det finns bara vinster med det.«

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA