Satsa på gröna dikter i vår

KULTUR: BÖCKER2014-03-04

Våren luras. Vi stackars människor har barnsliga förhoppningar om ljusgrönt spirande, men så kommer bakslagen med snöflingor, grådagar, slask i mars, slask i april. Tänk på att koltrasten ska ha snö på sin stjärt sju gånger innan det blir vår på riktigt! Till dess kan man njuta av gröna böcker.

Av:  Sanna Töringe
  • Ljusgrönt och aska avAnna Hallberg utmanar mig, drar i väg med mig till yttersta skogarna, långt bort i mossarna där vitstarren bor. »hela vägen ut, till de tunna spetsarna/kanske/har de ljusa nästan osynliga fjun?/de minsta löven« Bli nu inte lurade, detta är ingen naturlyrik utan något helt annat som omfattar det mesta, det är bara att släppa taget och hänga med. »en öppen fors när vårisen släpper/gulgrönt vitt nästan lilagult fort«. Anna Hallberg springer liksom före och visar, än på det ena, än på det andra. (Albert Bonniers förlag)
  • Ma av Ida Börjel tvingar mig att tugga mer, som hårda skorpor. Här finns tidnings­rubriker och katastrofer som vi nyss hört talas om. När jag läser hennes bok känner jag mig liten i världen, i världsalltet. Jag tror att den har tillkommit ur en position där Ida Börjel också känt sig just så, som en fläck i alltet, bland nebulosorna. Rymden är närvarande och historien och samtiden. Ukraina, Lampedusa, tsunamin och ensamkommande flyktingbarn. Jag måste ut och andas, kan läsa lite, sedan hämta kraft. Men trösten finns i insikten om att allt är förgängligt och att vi alla är så små. Omslaget på boken är lite smutsigt snödroppsvitt. (Albert Bonniers förlag)
  • Hill, Hill, Hill, Jesper Svenbros nya självbiografiska diktsvit, har en målning i krita av konstnären Carl Fredrik Hillsom omslag. Det ser ut som mörk jord och gröna grässtrån med namnet Hill, Hill Hill i svart. Svenbro har gett sig in i Hills huvud i arbetet med det material som han stötte på som ung forskaramanuens. Det var ett manu­skript av Hill som handlade om den dubble brodermördaren Adrastos. Detta antika drama är så hemskt att vårljuset skyms av mörker. Så är det med nästan alla grekiska tragedier. Men som vi vet finns det en befrielse i att dyka djupt ned i det allra mörkaste. I dikternas alla rader finns Hill och staden Lund och Svenbro. Det är svårt och underbart och till sist står i alla fall stadsparkens körsbärsträd i blom. (Albert Bonniers förlag)
  • Maurice av E.M. Forster har ett bittermandelgrönt omslag. Författaren skrev romanen om den homosexuelle Maurice redan 1914, men vågade aldrig ge ut den. Nu äntligen, hundra år efter att den skrevs, kommer den ut på svenska. Den är mycket engelsk och njutbar att läsa. (Norstedts, översättning Maria Ekman)
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA