SiS-anställd dömd för våldtäkt mot barn

SIS2019-12-03

En anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.

En anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses, SiS behandlingshem, kom i kontakt med en då 13-årig flicka på sin fritid. Den 30-årige mannen inledde en sexuell förbindelse med den då 13-åriga flickan. I tingsrätten uppger mannen att han trodde flickan var 18 år. Han har nekat till uppgifter om sexuella kontakter, men samstämmiga vittnesuppgifter och flickans egen berättelse ligger till grund för tingsrättens dom. Av domen framgår att rätten anser att mannen, med tanke på sitt yrke, borde ha god insikt i hur ungdomar i olika åldrar beter sig. Domen har vunnit laga kraft.

Efter att tingsrättens dom vunnit laga krav anmälde institutionschefen mannen till personalansvarsnämnden, som beslutat av avskeda mannen med hänvisning till att brottet skadat arbetsgivarens förtroende för honom som behandlingsassistent för unga.

Möjligheten att avskeda någon för ett brott som begås utanför arbetsplatsen regleras i lagen om anställningsskydd. Brottet ska uppfylla kraven på att det ”är ägnat att allvarligt skada förhållandet mellan arbetstagaren och arbetsgivaren”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA