Annons:
Film
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Skildrar maktmissbruk och sjaskigt sex

Efter succéerna Lasermannen och Upp till kamp långfilms­debuterar nu Mikael Marcimain med filmen Call girl. Förväntningarna är mycket höga på berättelsen om politiker som köper sex, en driftig bordellmamma och unga tjejer som dras in i prostitution.
Mikael Marcimain. Foto: Hoyte van Hoytema.

Mikael Marcimainkommer in på kafét med datorn under armen. Men bara en gång slänger han sig över den för att kolla en detalj. Han är lyhörd och välformulerad, samtidigt som han tillstår att man måste vara lite galen för att vilja
vara filmregissör.

– Det är ett så enormt omfattande jobb och en sådan press på dig som arbets­ledare. Dessutom krävs det att du är uthållig och orkar vänta på att finansieringen ska ordna sig. Under tiden får du sysselsätta dig med andra mindre projekt för att överleva. Jag gjorde till exempel två Wallanderfilmer.

Mikael Marcimains genombrott var den egenartade tv-serien Gravensom han kallar sin filmskola. Genom tv-serierna Upp till kampoch Lasermannen har han blivit ett regissörsnamn på allas läppar. Inför filmdebuten är förväntningarna närmast skyhöga.

– Jag är medveten om att det är lite upp till bevis, men det kan man inte tänka på när man arbetar, säger han. Då gäller det främst att behålla det kreativa lugnet i den kaotiska situation som en filminspelning är.

Han beskriver hur det kan se ut:

– Tänk dig att du står i vänthallen på Stockholms central en hel dag – så känns det i huvudet! Folk ropar hela tiden saker till dig och vill att du ska fatta beslut om allt från ljussättning till om de ska ha en cigarett i handen eller inte.

När Mikael Marcimain läste Marietta von Hausswolff von Baumgartens manusutkast till Call girlsa det klick direkt.

– Jag är intresserad av samhälls­kritiska skildringar, som ju även Upp till kampoch Lasermannenär. Denna historia belyser en patriarkalisk förtryckarmentalitet och unga tjejers utsatthet. Det finns dessutom ett intressant person­galleri och jag kände redan från början att det skulle gå att fördjupa karaktärerna. Sedan gäller det som alltid att hitta berättelsens emotionella hjärta.

Call girl är något så ovanligtsom en politisk thriller. Den är inspirerad av den så kallade Geijeraffären som gav stort eko på sjuttiotalet. Mikael Marcimain berättar att han har gjort extremt mycket research inför filmen.

– Det har varit både upplysande och skrämmande att lära känna den smutsi­ga och förföriska värld av sexklubbar, strippshower, diskotek och lägenheter för intima möten som filmen skildrar. Jag har även besökt ungdomsvårds­skolor – en liknande miljö som filmens unga callgirl Iris och hennes väninna Sonja kommer ifrån.

Filmen har – innan denens haft premiär – kritiserats för att skildra den forne socialdemokratiske statsministern Olof Palme som en sexköpare.

– Men det här är ingen dramadokumentär utan en fiktiv historia inspirerad av verkliga händelser. Den karaktär Magnus Krepper spelar är enbart en symbol för en statsminister.

Mikael Marcimain menar att Call girl är en udda produktion – i alla fall i det svenska filmutbudet.

– Det är ju ingen polisdeckare om bestialiska mord utan en mörk episk historia om makt och maktmissbruk. Det stora intresset för dokumentären om Olof Palme som haft premiär i höst inger dock hopp om att det finns en pub­lik för mer allvarliga historier.

Call girlär en både arg och skoningslös film.

– Det betyder dock inte att det är en ren actionfilm. Jag skiftar mellan olika berättargenrer och tempot är medvetet långsamt, säger Mikael Marcimain.

– Historien ska smyga sig på och jag är noga med att inte dela in karaktärerna i good och bad guys. Jag vill inte skriva publiken på näsan vad de ska tycka, utan få folk att själva ta ställning.

Han tycker att det var en utmaning att skildra sjuttiotalet – en tidsperiod som ligger så nära och ändå känns så avlägsen.

– Att hitta autentiska Stockholmsmiljöer att filma i var näst intill hopplöst. Det mesta är rivet, bara några gatstumpar och fasader finns kvar. Vi fick bygga upp hela staden.

Parallellt med att Mikael Marcimain lanserar Call girl– som får biopremiär 9 november – jobbar han med ett annat storslaget projekt. Klas Östergrens roman Gentlemenoch uppföljaren Gangsters ska bli både långfilm och tv-serie.

– Det är ett drömjobb och samtidigt ett svårt uppdrag, säger han. Många har läst och älskar dessa böcker. Också de skildrar en speciell tidsanda och en sluten miljö. 

Bli den första att tycka till!
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.