Skolverket vill ta bort arbetsrätten ur läroplanen

SKOLVERKET2019-10-29

Om Skolverkets förslag till ny läroplan går igenom får grundskolans elever snart lära sig mindre om arbetslivet. I förslaget har myndigheten tagit bort den del av samhällskunskapen som rör arbetsvillkor och arbetsmarknad, skriver tidningen Transportarbetaren.

I kursplanen för samhällskunskap för elever i årskurs 7 till 9 står det att de ska lära sig om till exempel arbetslivets villkor, arbetsmiljö och arbetsrätt. Men i den nya läroplanen som ska börja gälla nästa höst vill Skolverket ta bort den delen, skriver tidningen Transportarbetaren.

Skolverkets avdelningschef Anna Westerholm skriver i ett mejl till tidningen att samhällskunskapen har ”för mycket innehåll i förhållande till antal timmar”.

LO är kritiska till förslaget i ett remissvar.

”Går det här igenom kommer det göra hela samhället en otjänst”, säger Transports centrala arbetsmiljöombud Gustaf Järsberg, till Transportarbetaren.

Skolverket fick nyligen ta emot kritik för att ha försökt plocka bort den del av historieämnets kursplan som berör antikens historia, ett förslag som myndigheten till sist drog tillbaka.

I december tas ett slutgiltigt beslut om hur den nya läroplanen ska se ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA