Socialstyrelsen kan förlora uppdrag

SOCIALSTYRELSEN2012-03-15

Statskontoret föreslår att en ny myndighet tar över tillsynen av socialtjänsten och hälso- och sjukvården från Socialstyrelsen. Många oavgjorda ärenden och dålig återkoppling till kommuner och landsting utgör problem, enligt Statskontoret.

1 januari 2010 fördes den sociala tillsynen från länsstyrelserna till Socialstyrelsen. Tanken var att lägga all tillsyn i vårdkedjan under en och samma myndighet. Det skulle göra såväl tillsyn som vård och omsorg mer enhetlig över landet. Det skulle också skapa förutsättningar för att överbrygga de samordningsproblem som finns i vårdkedjan och som berör såväl kommuner som landsting.

Men enligt Statskontorets granskning har Socialstyrelsen haft stora problem sedan övertagandet. Under 2011 ökade ärendebalansen med 60 procent. Just nu finns 17 000 tillsynsärenden som inte avgjorts. Många av dessa öppnades för mer än ett år sedan.

− Socialstyrelsen har inte förmått skapa tillräckligt goda förutsättningar för att tillsynsreformens mål ska uppfyllas, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Statskontoret föreslår därför att en renodlad inspektionsmyndighet för socialtjänst och hälso- och sjukvård bildas.                    

Statskontoret har haft regeringens uppdrag att utvärdera reformen om en samordnad tillsyn över socialtjänst och hälso- och sjukvård. Reformen trädde i kraft den 1 januari 2010 då tillsynen samordnades inom Socialstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA