Annons:
Bild:Istockphoto
Radio
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

»Sommar« står sig i alla väder

Än en gång ljuder signatur­melodin i våra hem. »Sommar i P1« har blivit en halvsekelgammal gigant i det svenska medielandskapet och en trivsam konstant under de svenska semestermånaderna.

Det började med Tage Danielsson. 1959 sade han, som då var underhållningschef på Sveriges Radio, till en av sina producenter att »det ska vara lätt musik med prat med mening i«. Och så föddes »Sommar«.

Inledningsvis var det verkligen lätt: Mest prat om väder mellan låtarna. Syftet var att förstärka semester­känslan, att ge de lediga dagarna guldkant.

Med tiden har "Sommar« omvandlats flera gånger. I dag är programmen en och en halv timme långa. Det lätta har till stor del fått ge vika för det tunga och svåra och de komplexa sammanhang som en människas liv rymmer. »Sommar« har blivit något av en nationell scen, där kända per­soner kan träda fram för att utan avbrott ge sin berättelse. Bibi Rödöö har chefat över programmet sedan 1996, och varit på­drivande i att ge det personliga större utrymme.

– Vi vill nå de magiska ögonblicken. De där man skrattar till, eller det rinner en tår nerför kinden på oss alla, samtidigt.

Hon säger att »råvaran« är sommarvärdarnas liv och deras historier.

– Från vår sida gäller det att förvalta det. Det ska kännas tryggt för dem att gå ut på den här jättescenen, som programmet har blivit, om de vill. Men det får inte heller bli så att de känner att de måste ha något att avslöja, det behövs även glatt kåserande program som alla kan känna igen sig i.

Efter ett antal år bjöd Bibi Rödöö hem sommarvärdar och producenter till ett partytält i den egna trädgården, för en debriefing efter säsongens sista sändning. Det är dessa träffar som senare har utvecklats till programmet »Sommarpratarna« i SVT.

»Sommar i P1« är Sveriges Radios enskilt starkaste varumärke. Programmen har ett enormt genomslag i and­ra medier. Och blir ett avsnitt popu­lärt når det många. Anna Mannheimer och Peter Apelgrens gemen­samma »Sommar« från i fjol har laddats ned och efterlyssnats nästan en miljon gånger.

Att det personliga "Sommar« fortsätter att dra, trots att kända personer i dag kan kommunicera direkt med sin publik via sociala medier som Insta­gram, Facebook, bloggar och poddar, kan förklaras av programmets unika, inarbetade position. Det menar journalisten Lisa Bjurwald, som tillsammans med kollegan Margret Atla­dottir producerar en podcast om medievärlden.

– Vår mediekonsumtion är i övrigt så splittrad och summarisk att »Sommar i P1« utgör en kontrast, en vilopaus från mediebruset och en chans till fördjupning. Sedan spelar det också in att själva Sveriges Radio är en avsändare som åtnjuter kontinuerligt högt förtroende hos svenskarna.

Bibi Rödöö är inne på samma spår, men säger att mängden personliga berättelser och inte minst det myckna opinionsmaterialet i dagens medielandskap har gjort att hon kommit att måna särskilt även om en annan typ av »Sommar«-program. Det gäller de där fakta står i centrum.

– De senaste åren har våra program med forskare som Agnes Wold och Johan Rockström farit i väg som rake­ter. Det finns så mycket tyckande överallt. Vi vill gärna vara lite folk­bildande.

Sex sommarpratare som stuckit ut
  • Anja Pärson: 2012 avslöjade skidåkaren sin kärlek till Filippa Rådin, och att de väntade barn.
  • Thomas Di Leva: När sångaren sommarpratade 1997 hakade cd-skivan med musik upp sig, och Thomas Di Leva fyllde då ut tystnaden – med att andas. »Låt oss vara tysta tillsammans«, sade han.
  • Henrik Larsson: 2011 berättade fotbollsspelaren om sin brors missbruk och bortgång.
  • Mustafa Can: Journalistens sommarprat 2003, om sin mor Güllü, vann priser och låg sedermera till grund för en bok.
  • Lena Andersson: Författarens publika genombrott kom när hon 2005 helt ägnade sig åt Jesus, och »tolkade Jesus ateistiskt«.
  • Marie-Louise Ekman: Inledde 1977 sändningen med orden »Det är pissråttan själv som talar«, och läste sedan upp en rad hatbrev som hon mottagit efter sitt föregående »Sommar«
Några fakta

1959: sändes det första programmet av »Sommar i P1«.

58 gånger hann utrikes­korre­spondenten och kåsören Torsten Ehrenmark vara sommarvärd, vilket är rekord.

2006 tog Svenska Akademien med ordet »sommar­pratare« i sin ordlista.

107 anmälningar till Granskningsnämnden resulterade poeten Athena Farrokh­zads program i 2014. Programmet friades.

13.00 den 26 juni, på midsommardagen, drar sommarens sändningar i gång.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.