Spännande jobba inom frivården

FÖRDJUPNING: KRIMVÅRD2005-05-11

Namn: Birgitta Eriksson
Ålder: 54 år
Bostad: Bostadsrätt i centrala Uppsala 
Familj: Sambon Peter och två barn var – tre flickor och en pojke
Yrke och arbetsplats: Kansliassistent vid Frivården i Uppsala
Månadslön: 20 000 kronor
Arbetsuppgifter: Sedan jag började inom kriminalvården 1971 har jag arbetat med det mesta inom klientadministration. Nu handlar det om fotbojor, samhällstjänst, fängelsedomar för dömda som är på fri fot, att vara korridorstöd vad gäller IT-ansvar och informera om datorsystemet och om rutiner. Arbetsmängden har ökat med 50 procent genom åren.

Jag arbetar nära tillsammans med klienthandläggare. Vi är fyra klientadministratörer som jobbar mot var sitt team. I genomsnitt har sju–tio personer per dag fotboja på sig och ganska många av dem är dömda för rattfylleri. Administrationen kring »frifotingsdomar« och elektronisk fotboja är ganska stor, det rör sig om otroligt många detaljer som ska kopplas ihop innan det hela fungerar.

Erfarenheterna av fotbojan är jättebra. Jag är med ibland när handläggare gör oanmälda besök hos dessa klienter och kollar dem genom att låta dem blåsa i alkometer.

Fritid: Sköter familjen, vi har tre tonåringar hemma. Jag läser mycket historisk facklitteratur.

Det bästa med jobbet: Det är spännande, alltid händer något intressant och man måste ta itu med nya frågeställningar. Nu står vi inför ny kriminalvårdsorganisation 2006 som vi inte vet så mycket om än. Den är ett arv från vår förra generaldirektör Lena Häll Eriksson.

Det vill jag förändra i jobbet: Mer resurser. Frivården ska spara tio procent med nuvarande resurser och det mår vi anställda inte bra av.

Därför är jag med i ST: Jag är inte akademiker och det var ST som gällde när jag började här. Idag är anställda i alla befattningar med. ST har en bra inställning i olika frågor och en bred syn på fackligt arbete. Jag är klubbordförande inom frivården i Uppsala som har 25–30 medlemmar.

Viktigaste frågan för facket: Just nu är det vårt samverkansavtal. Det fungerar inte riktigt bra och bör vidareutvecklas. Arbetsmiljön och lönerna är också viktiga.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA