ST hjälper medlemmar planera karriären

FÖRDJUPNING: REDSKAP2003-12-04

Nedtrappning eller utveckling i jobbet? STs satsning ”Det gäller mig!” är ett pedagogiskt redskap som ska hjälpa den enskilde ST-medlemmen i framtida vägval.

– Det handlar om karriärplanering. Avsikten är också att hjälpa medlemmarna att själva förbereda sig inför förändringar av olika slag, berättar Anette Bister på STs centrala kansli.

”Det gäller mig!” är en drygt 80-sidig skrift med analyser, övningar, tankeställare, råd och tips som riktar sig direkt till den enskilde ST-medlemmen.

– Men man ska inte läsa igenom allt, förklarar Anette Bister som är en av dem som utarbetat skriften.

Omslaget är försett med luckor, modell adventskalender. I varje lucka finns en hänvisning till text och övningar inne i materialet. Meningen är att man ska öppna en lucka och hitta ett ämne som intresserar.

Exempel på områden och frågor som behandlas är:

Kompetens och karriär – om jag vill utvecklas i nuvarande jobb eller på ett nytt område. Behövs kompetensutveckling?

Att må bra på jobbet – hur är det idag, vad kan jag göra själv för att må bra?

Mer i lön – grunder för lönesättning, sambandet kompetens–lön, lokal lönepolitik med mera.

Att trappa ner – deltid eller delpension? Hur påverkas ekonomin? Vad ska jag använda min lediga tid till?

Pension – hur räknar jag ut min pension?

Planeringssamtalet – förberedelser inför dialogen ”chef–medarbetare”.

Att söka jobb, skriva CV med mera.
Här finns också frågor på områden som berör medlemmar i Försäkringsanställdas Förbund, som efter årsskiftet kommer att ingå i det nya ST.

– Det här ett tidsenligt, lättbegripligt och bra verktyg. Eftersom jag vill utvecklas vidare i jobbet har jag tittat på utvecklingsavsnittet. Det tvingar mig att tänka efter – Vad vill jag? Vad kan jag? Hur möter min arbetsplats upp mina krav på utbildning? Måste jag betala den själv?

Så säger Eva Nordin, registrator på Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Hon är en av de ST-medlemmar utan fackligt uppdrag om testat ”Det gäller mig”.

– Jag kom till exempel fram till att om jag vill ”utvecklas bort” från nuvarande arbetsplats skulle jag vilja ägna mig åt friskvård. Ska jag ändra min arbetssituation här vill jag utbilda mig i data. Vårt diariesystem är gammalt och får vi ett nytt måste jag kunna mer.

Positiv är också Gun Kempe, förtroendevald inom ST-Skatt.

– Det är ett gediget och genomarbetat material, omfångsrikt men inte tungt.

Hon har bland annat tittat på pensionsdelen och hur man ska trappa ner. Bra och tydliga avsnitt som tar upp vad den blivande pensionären/delpensionären bör tänka på, till exempel vad man ska göra på den ökade fritiden, tycker hon.

Gun Kempe betonar att skriften måste marknadsföras ordentligt, det räcker inte att enbart skicka ut den till förtroendevalda. Den måste också uppdateras kontinuerligt.

Senare i höst kommer ”Det gäller mig” att finnas på STs hemsida. Vissa delar blir interaktiva, där man klickar sig fram i materialet.

Fakta

Utvecklingsmaterialet ”Det gäller mig!” är ett instrument för karriärplanering och framtida vägval. Det riktar sig till den enskilde ST-medlemmen.

Informationsfoldern ”Möt din bästa karriärrådgivare”, med ytterligare upplysningar om ”Det gäller mig!”, och en affisch har skickats ut till de förtroendevalda.

Både skriften (artikelnr 1094) och foldern (artikelnr 1095) kan beställas kostnadsfritt hos ST-material via fax 08-791 77 08.
Senare i höst kommer en nätversion av ”Det gäller mig” på STs hemsida. Enbart ST-medlemmar ska via en särskild kod komma in på den delen av hemsidan. STs hemsida finns på www.stmf.se.

ÄMNEN:

Rättsväsende ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA