Stängda boenden leder till uppsägningar

MIGRATIONSVERKET2017-01-20

Migrationsverkets beslut att stänga 183 tillfälliga asylboenden kommer att leda till neddragningar i organisationen. I ett första steg berörs cirka 300 anställda i region mitt. STs sektionsordförande Fariborz Sadri har fått många samtal från oroliga medlemmar.

Efter några år av kraftig expansion kommer Migrationsverket nu att återgå till en normal, mindre dimensionering, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Först påverkas mottagnings­verksamheten av avvecklingen av boendeplatser. Därefter kommer en långsiktig, stegvis anpassning av verksamheten till verkets budget 2018 och 2019.

I ett första skede berörs cirka 300 medarbetare i region mitt av neddragningarna i mottagningsverksamheten. För de övriga fem regionerna pågår planeringen. Att region Mitt berörs först beror på att där finns förhållandevis många boenden för asyl­sökande.

– Självklart inget roligt besked och jag har fått många samtal från oroliga medlemmar. Några har nyligen fått tillsvidareanställning och då vet du ju själv hur man börjar planera för framtiden, säger STs sektionsordförande Fariborz Sadri till Publikt.

Region mitt omfattar Migrationsverkets verksamhet i Värmlands län, Dalarnas län, Örebro län, Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län.

– Beskedet vi har fått är att det inte är klart vilka orter som drabbas. Arbetsgivaren måste ge folk möjlighet till omplacering och våra medlemmar kommer att få den möjligheten. På det sättet kan det även påverka andra enheter, säger Fariborz Sadri.

När det gäller organisationen som helhet handlar det om en minskning med 1 800 anställda under 2017 och 2018, enligt verkets senaste prognos från oktober förra året.

”Siffran är en teoretisk beräkning utifrån vår budget och kan inte likställas med att 1 800 personer verkligen kommer att sägas upp. Bland dessa personer finns naturliga avgångar såsom pensioner, egna uppsägningar och visstidsanställningar som löper ut”, skriver Kristina Hwargård, tillförordnad HR-direktör på verkets hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA